Podsjećamo, timovi SSSBiH u konsultacijama sa pravnim stručnjacima, izradili su prijedlog Zakona o radu, koji bi vrijedio isključivo u vrijeme proglašenja stanja nesreće, nezadovoljni prijedlogom Vlade FBiH koji nije dobio podršku u Parlamentu FBiH i koji je vraćen u formu nacrta.

VEZANI TEKST - Šatorović: Imamo podršku i pozicije i opozicije, ali sačekat ćemo završetak izbora

- Imajući u vidu nedefinisane stvari oko parlamentarne većine, ne očekujem brzo stavljanje krucijalnih zakonskih rješenja na Parlament. Volio bih da se što prije ta trakavica oko izvršne vlasti razriješi, dakle da dobijemo Vladu FBiH koja će ipak imati, da me niko pogrešno ne shvati, apsolutno puni kapacitet u odlučivanju. Jer za svaki prijedlog koji ide prema Vladi FBiH, neko postavi pitanje: "Da li će parlament izglasati ili ne...". Dakle, ovaj status quo ne odgovara niti građanima niti radnicima, a pogotovo imajući u vidu ova dešavanja oko pandemije - govori Šatorović.

Podsjeća da su Vlada FBiH, Udruženje poslodavaca FBiH i Parlament FBiH dobili njihov prijedlog Zakona o radu.

- Mi nećemo insistirati na izmjenama i potencirati da to bude što prije. Razumijemo političku situaciju, općenito situaciju u koju nas je dovela korona. Postojeći Zakon o radu u članovima 26 i 81 generalno definiše stvari po pitanju odnosa prema radnicima u pandemiji. Ovdje je puno važnije kako implementirati neki novi "koronazakon" i biti na dispoziciji poštenim poslodavcima koji žele zadržati radnike sa svim njihovim pravima. Kada se odlučimo staviti zakon u parlamentarnu proceduru, to ćemo učiniti preko zastupnika u Zastupničkom domu FBiH i nije ih mali broj. Imamo podršku i pozicije i opozicije - rekao je Šatorović.