Kako je saopćeno, na sastanku s Bradarom je razgovarano o uspostavi vlasti u Federaciji, odnosno trenutnim izazovima s formiranjem Vlade FBiH.

Razgovarano i o nužnim reformskim procesima odnosno prioritetnim zakonima evropskog puta BiH.

Prema riječima Sattlera, Evropska unija, odnosno Ured koji predstavlja, nastavit će pratiti sve procese u Bosni i Hercegovini s nadom kako će vlast na svim nivoima BiH biti što prije uspostavljena.

Bradara je iskazala volju za dijalogom glede svih važnih tema te istaknula nužnost uspostave međusobnog povjerenja kao preduvjeta za saradnju na korist svih.

- Bosna i Hercegovina je zemlja konstitutivnih naroda i ostalih građana. Naše razlike su naša prednost i bogatstvo - kazala je, između ostalog, Bradara, saopćeno je iz njenog kabineta.

Na sastanku Sattlera s Lendom, kako je saopćeno, razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine i ulozi Federacije Bosne i Hercegovine na tom putu.

Ambasador Sattler je istakao posvećenost Evropske unije Bosni i Hercegovini i njenoj što bržoj integraciji u članstvo. U tom kontekstu je posebno izdvojio dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini kao jasan signal domaćim vlastima i građanima.

Na sastanku je također razgovarano o formiranju novog saziva Vlade FBiH.

- Potpredsjednik Lendo je naglasio potrebu što skorijeg okončanja tog procesa u skladu sa procedurama propisanim Ustavom FBiH i u skladu sa većinskom voljom glasača.

Lendo je izrazio očekivanje da će stranke koje su kandidovale izabrane članove rukovodstva FBiH i koje su kao takve nezaobilazne u tom procesu što prije postići dogovor koji bi rezultirao formiranjem novog saziva Vlade FBiH - saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.