open-navfaktor-logo
search
Šef delegacije EU
Sattler: Ovo je važan dan za BiH i čestitam građanima, zasluženo je
Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler predao je danas Izvještaj Evropske komisije predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Zoranu Tegeltiji.  
12.10.2022. u 17:38
get url
text

Naglasio je da je ovo veliki dan za BiH.

- Upravo sam predao dva dokumenta predsjedavajućem Vijeća ministara. Prvi dokument je preporuka EK da se BiH dodijeli kandidatski status, a drugi je Izvještaj za BiH za proteklu godinu. Ove sam informacije uručio i Predsjedništvu BiH - rekao je Sattler.

{$galerijaFotografija}

Dodaje da je ovo trenutak da BiH krene naprijed ka članstvu u EU.

- Ovo je važna poruka i jako lijep dan za BiH. Želim čestitati građanima ove zemlje. Nije previše pomaka zabilježeno u protekloj godini iz razumljivih razloga jer je veliki dio bio pod blokadama - rekao je Sattler, te se osvrnuo i na drugi dokument:

- Što se tiče drugog dokumenta, preporuka je jednoglasno usvojenja danas u Briselu. Prijedlog je da se ide sa preporukom kandidatskog statusa BiH bez dodatnog uslovljavanja - rekao je Sattler.

Sattler je kazao da dalje odluke zavise od Vijeća EU.

- Što se tiče daljih koraka, odluka je na Vijeću EU. Svih 27 članica ide proceduralno u odlučivanje. Riječ je o pozitivnom koraku, blagovremenom koraku i imali smo svih 27 ZA preporuku dodijeljivanja kandidatskog statusa - istakao je.

Tegeltija se zahvalio Sattleru jer je "napokon donio jednu dobru vijest iz Brisela"

- Uglavnom su dolazile loše. Ovo je dobra vijest za BiH, koju dugo očekujemo i koju sam očekivao da će EK saopćiti građanima još prije godinu, ali oni su odlučili da je danas taj trenutak - rekao je Tegeltija.

Johan Satller i Zoran Tegeltija, 12.10.2022.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.