open-navfaktor-logo
search
Naselje Kuljani
Sattler uručio ključeve 48 novih stanova povratnicima u Banjoj Luci
U banjalučkom naselju Kuljani danas su uručeni ključevi 48 novih stanova porodicama izbjeglih, povratnika i interno raseljenih osoba, koji su izgrađeni u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.
09.06.2020. u 14:36
get url
text

Evropska unija je najveći donator ovog programa, a šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, koji je danas uručio ključeve stanova, kazao je da je do sada na cijelom prostoru BiH završeno 1.600 stambenih jednica.

- Na pola smo puta onoga što je planirano, a plan je da do 2022. godine imamo kompletiranih 3.200 strambenih jedinica, što znači krov nad glavama preko 10.000 korisnika - rekao je Sattler, izražavajući zadovljstvo time, kako je rekao - što su mogli da doprinesu i unapređenju života ovih 48 porodica.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da se na ovom projektu pokazala odlična saradnja između različitih nivoa vlasti u BiH, dok je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, naveo je da je 48 porodica danas dobilo krov nad glavom.

- Do sada je Republika Srpska kroz ovaj Regionalni program stambeno riješila oko 750 korisnika. U narednom periodu, očekujemo još oko 1.050 stambenih jedinica širom Republike - kazao je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Grad Banja Luka je u izgradnji stanova u Kuljanima učestvovao sa oko 600.000 KM, obezbjeđenjem lokacije, izgradnjom infrastrukture i neophodne dokumentacije.

- Ovo je početak novog projekta, koji je za sve nas važan jer predstavlja promjenu u politikama i jednu novu socijalnu dimenziju koja je nedostajala decenijama unazad. Još od koncepta društvenog stanovanja, socijalna dimenzija nije bilo dovoljno izražena. Programom socijalnog stanovanja sada dobijamo i tu komponentu - naglasio je Radojičić.

Najavio je nastavak programa, u okviru kojeg će u Adi uskoro početi gradnja još 50-ak stanova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.