open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Save the Children: Zaustavimo nasilje nad djecom u Zavodu Pazarić
Napominju  da ovakav tretman djece u zavodu Pazarić predstavlja najteže kršenje niza dječijih prava
20.11.2019. u 17:07
get url
text

Užasnuti smo i šokirani navodima o zlostavljanju djece i mladih sa poteškoćama u razvoju koji borave u zavodu Pazarić, za koje smo saznali danas, na Međunarodni dan djeteta, u godini u kojoj obilježavamo i 30 godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta.  Ukoliko se ispostavi da su ove informacije provjerene i tačne, one moraju u cjelokupnoj javnosti izazvati ne samo šok i užasavanje, već i izričite i jasne zahtjeve prema organima vlasti da se ova situacija što prije promijeni, a nadležni pozovu na odgovornost, saopćeno je iz organizacije Save the Children.  

Napominju  da ovakav tretman djece u zavodu Pazarić predstavlja najteže kršenje niza dječijih prava zagarantovanih Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.  - 

- Iako je više nego očigledno da je ovdje u prvom redu prekršeno pravo djece na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja, što se mora podhitno zaustaviti, želimo podsjetiti i na činjenicu da institucija nije mjesto za najbolji mogući rast i razvoj niti jednog djeteta, pa tako ni djece sa poteškoćama u razvoju. Institucionalno zbrinjavanje ne samo da ima negativne posljedice na razvoj djeteta, već i sam koncept kolektivne brige o velikom broju djece od strane uvijek nedovoljnog broja osoblja predstavlja rizik po sigurnost djece i onemogućava individualan pristup u radu s djecom koji će osigurati zadovoljavanje potreba svakog djeteta ponaosob - kaže se u saopćenju organizacije Save the Children.

U saopćenju se također  apeluje na valsti da podhitno odreaguju na konkretnu situaciju u Zavodu Pazarić, pozovu nadležne u zavodu na odgovornost i sprječe dalje kršenje osnovnih prava djece i mladih koji tamo borave. 

- Pored toga, pozivamo Vladu FBiH i nadležna entitetska i kantonalna ministarstva da u što skorijem roku naprave konkretan akcioni plan, izdvoje neophodna sredstva i krenu u bržu provedbu mjera predviđenih Strategijom deinstiticionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite. Organizacije za zaštitu prava djece, poput Save the Children, mogu i voljne su u tom procesu pružiti neophodnu podršku - saopćeno je.

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić  danas je  na pres- konferenciji u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iznijela šokatne podatke o uslovima u kojima borava djeca u ovoj ustanovi.Između ostalog, na fotografijama koje je pokazala ova djeca su i vezana.

Tokom poslijepodnevnih sati na ovu informaciju regovao je i direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić  koji je, između ostalog, istakao da te fotografije nisu nastale u njegovom mandatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.