open-navfaktor-logo
search
Minimum zahvalnosti
Savez logoraša u BiH: Krajnji momenat za zakon o pravima žrtava torture FBiH
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će 26. juni, Međunarodni dan podrške žrtvama torture obilježiti odlaskom i prisustvom 17. kolektivnoj sahrani žrtava torture u Vlasenici, koje ni do današnjeg dana nisu našle svoj mir, saopćeno je iz Saveza logoraša BiH.
25.06.2021. u 10:45
get url
text

- Naš ultimativni, ali i zadatak svih političkih vođa u Bosni i Hercegovini je da svim žrtvama torture u BiH, napokon isporuče minimum zahvalnosti za ono što su uložili u zajedničku državu, a taj minimum je zakon o pravima žrtava torture - navodi se u saopćenju.

Iz Saveza logoraša u BiH podsjećaju da su Ujedinjene nacije (UN) konvenciju protiv torture donijele 26. juna 1987. godine, i da od tada cijeli svijet ovaj dan obilježava kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture.

- Ova konvencija, donesena neposredno pred dešavanja na širem području naše balkanske regije ima poseban značaj, s obzirom na to da će samo tri godine poslije, na prostorima nekadašnje SFRJ, doći do nesretnih dešavanja, a posljedično za tim, i agresije na međunarodno priznatu državu BiH. Agresija na BiH sa sobom je donijela patnju za sve narode na području naše države, neke u većem, neke u manjem statističkom broju, ali sigurno životno ozbiljne posljedice različitih oblika torture koje su državljani BiH proživljavali na cijeloj teritoriji, i koje i do današnjeg dana osjećaju - navodi se u saopćenju.

Istakli su da kao krovna organizacija logoraša, svakodnevno rade na zaštiti žrtava torture: pravnoj, socijalnoj, ekonomskoj, kulturnoj i drugim sferama, nekada sa većim, a nekada sa manjim uspjehom.

Navode i da su tokom godina postigli mnoge značajne rezultate, ali da ipak u nekim posebno značajnim sferama, dobrim dijelom i zbog nepostojanja sluha i senzibiliteta državnih organa, nisu uspjeli postići ciljeve. Jedan od glavnih zadataka Saveza logoraša u BiH na koji su dali akcenat tokom prethodne, a pogotovo ove godine nakon konačnih presuda Rezidualnog mehanizma MKS u Hagu, jeste donošenje zakona o pravima žrtava torture Federacije BiH, a nakon što je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture RS-a stupio na snagu 2019.godine.

- Smatramo, i to posebno naglašavamo u svim našim istupima, da je zaista krajnji momenat da napokon i Federacija BiH, prizna "životni zalog" koji su logoraši sa područja cijele BiH, uložili u našu zajedničku državu BiH, i sigurni smo da ćemo napokon to ove godine, ako Bog da i uspjeti - navodi se u saopćenju iz Saveza logoraša u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.