open-navfaktor-logo
search
Ignorisanje problema
Schmidt, OHR i OSCE nisu odgovorili Salkiću na dopis o diskriminaciji Bošnjaka u RS-u
Na dopis o diskriminaciji bošnjačke djece u školama u entitetu Republika Srpska nema reakcije. Ignorisanje naših problema ohrabruje i podstiče srpske vlasti da to nastave činiti, kazao je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.
31.08.2022. u 17:34
get url
text

Salkić je 15. augusta 2022. godine poslao dopis Misiji OSCE-a, visokom predstavniku Christianu Schmidtu, Ujedinjenim nacijama i Delegaciji EU-a u Bosni i Hercegovini o kontinuiranoj diskriminaciji bošnjačke djece u školama u RS-u, na koji još nije dobio odgovor.

- Na dopis o diskriminaciji bošnjačke djece u školama u entitetu RS nema reakcije visokog predstavnika, ni OSCE-a. Njihovo ignorisanje naših problema u ovom entitetu ohrbruje i podstiče srpske vlasti da to nastave činiti. Ovakvo ponašanje visokog predstavnika, OHR-a i OSCE-a dovodi u pitanje njihovu nepristrasnost i jednak pristup prema problemima svih građana u Bosni i Hercegovini - poručio je Salkić.

Potpredsjednik RS-a je u dopisu istakao "da je značajan broj bošnjačkih porodica sa djecom morao otići ponovo sa svojih ognjišta zbog sistemske diskriminacije."

- Godinama tolerišući diskriminaciju svjesno ili ne, sasvim svejedno, doprinose ponovnom progonu Bošnjaka iz ovog dijela Bosne i Hercegovine - kazao je Salkić te ponovo pozvao OHR i OSCE da odgovore na dopis.

- Pozivam visokog predstavnika, OHR i OSCE da daju odgovor Bošnjacima u ovom entitetu zašto se ne bave otklanjanjem diskriminacije Bošnjaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.