open-navfaktor-logo
search
O Izbornom zakonu
Schmidt: Razumijem pitanja šta je sa RS-om, ali ja sam sagledao pitanje funkcionalnosti FBiH
Danas se javnosti obratio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, a govorio je o državnoj imovini i izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo 2. oktobra, sat vremena nakon zatvaranja biračkih mjesta.
24.10.2022. u 14:36
get url
text

- Odluke su se morale donijeti, o njima je moralo biti govora detaljno. Moram reći da sam i ja nezadovoljan u vezi s razvojem takvih događaja. Volio bih da su se domaći političari angažirali kako bi ovu zemlju pokrenuli naprijed. Tu se nije radilo da li bi se takvo nešto odvijalo u Neumu, Sarajevu, Tuzli, Jahorini... Moram reći da svi rezultati ovih diskusija nisu doveli do odgovarajućeg ishoda, bili su nula - kazao je visoki predstavnik.

Istakao je da nije bilo spremnosti da se političari dogovore u vezi s finansiranjem izbora, pa je zbog toga morao intervenirati.

- Morao sam intervenirati da bih građanima omogućio da izađu na izbore. Zapravo za one koji imaju kratkoročnu memoriju, ja sam dužan pobrinuti se da, za sve ovo što je doneseno, omogućim provođenje. Evropski standardi moraju postati normalni u BiH, a ljudska i građanska prava moraju biti zagarantovana za sve građane. Ovo kao poruku upućujem svima u ovoj državi - istakao je, te dodao:

- Ovdje se radi o diskriminaciji usmjerenoj protiv pojedinaca. Tu se ne radi o etničkoj strukturi, tu se radi o diskirminaciji u kojoj ne možemo praviti razliku i reći neko je Bošnjak, Srbin, Hrvat ili ostali. Svi građani BiH zaslužuju da se suprostavimo svim takvim vrstama diskriminacije. Svi građani imaju ista prava. Ja sam tu da im kažem šta da učine s ovim odlukama. Tu je potrebno u konačnici se pobrinuti za ostvarivanje svih ljudskih prava u grupi predmeta poput odluka Sejdić-Finci i ostali. Ja sam se pobrinuo za funkcionalnost Federacije BiH. Nove sudije Ustavnog suda FBiH su imenovane nakon što smo na to čekali pune tri godine - rekao je Schmidt.

Kaže da nije napravio revoluciju, već da je slijedio ono što je bilo zacrtano u odlukama Ustavnog suda BiH.

- Ja sam realizirao jednu od opcija po kojoj se ljudi ne razlikuju kojoj etničkoj grupi ili nacionalnosti pripadaju, nego im se omogućava da preuzmu zakonsku inicjativu kako bi takvo pitanje podnijeli parlamentu. Uslijedili su razumni komentari i pitali su me šta je sa Republikom Srpskom i svakako mi moramo nešto da poduzmemo po tom pitanju, ali u ovom trenutku sam sagledao pitanje funkcionalnosti Federacije BiH - kazao je.

Kazao je da BiH mora preduzeti nekoliko reformi kako bi napredovala na putu ka EU.

- U tom smislu, glavni zadatak predstavlja rješavanje pravnog ili zakonskog statusa državne imovine bišve Jugoslavije. Do sada sam bio u prilici da čujem da je BiH jedina koja još nije riješila ovo pitanje. Na osnovu odluka prethodnika državna imovina se još nalazi pod zabranom raspolaganja koja traje 17 godina pri čemu se iščekuje prihvatljivo rješenje državnog Parlamenta - istakao je, te dodao:

- Parlament BiH mora konačno usvojiti zakon koji se tiče državne imovine. Da budem sasvim jasan, ovdje se ne radi o poslovima iza kulisa, radi se o tome da političari konačno moraju da se pokrenu. Obećavam da ćemo raditi na održivom, prihvatljivom rješenju, ništa manje, niti ništa više od toga - rekao je visoki predstavnik u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.