open-navfaktor-logo
search
Ko to podržava
Schmidt se sprema donijeti odluku kojom RS-u predaje vojne lokacije u vlasništvu BiH?
Jasmin Mujanović, politolog sa Univerzitet York i politički analitičar porijeklom iz Sarajeva, alarmirao je javnost ukazivanjem na moguće nove odluke Christiana Schmidta, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. 
21.10.2022. u 11:23
get url
text

VEZANI TEKST - Poručio Dodik: Vojna imovina koja se nalazi u RS-u neće biti knjižena na BiH

Mujanović tako navodi da je dobio informacije vezane za vojnu imovinu u RS-u. 

- Upravo sam dobio direktnu potvrdu od visokog evropskog izvora da će OHR uskoro iskoristiti svoje bonske ovlasti da preda bosanske državne vojne lokacije secesionističkim vlastima u entitetu RS koje podržava Rusija. Schmidt je danas u Beogradu i potvrđuje detalje koji su u vezi s Vučićevim režimom. 

Koliko sam shvatio, ova politika ima punu podršku SAD-a, ali nije jasno da li je za to bilo koji drugi saveznik iz Kvinte, EU ili bilo koji drugi. Ako OHR krene u realizaciju ovog plana, to bi bilo direktno kršenje presude Ustavnog suda BiH.

Teško je precijeniti koliko bi takva politika bila destruktivna po sigurnost i suverenitet bosanske države. OHR bi jednim potezom prekršio sudske presude bh. suda, osnažio secesionistu kojeg podržava Rusija i vjerovatno okončao bosanskohercegovački put u NATO-u - naveo je sinoć Mujanović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.