open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Inzkova odluka je početak kraja destruktivnih i necivilizacijskih politika
Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.
23.07.2021. u 14:23
get url
text

- Izmjenama Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje negiranje genocida i predviđaju sankcije za one koji ga negiraju, konačno se može stati ukraj retorici koja više od dvije i po decenije od okončanja rata i počinjenog genocida sprečava prevazilaženje ratnog naslijeđa i posljedica destruktivne politike zasnovane na takvoj retorici - saopćili su iz SDA.

Takva necivilizacijska politika, kako dodaju, ne samo da je vrijeđala preživjele žrtve genocida već je donosila nesreću cijeloj Bosni i Hercegovini, svim njenim narodima i građanima, te sužavala prostor za stvaranje boljeg, prosperitetnijeg i sigurnijeg ambijenta za život.

- Inzkova odluka predstavlja i priliku srpskom narodu da se odrekne onih koji su u njihovo ime počinili stravične ratne zločine, te da se riješi kolektivne stigme koju mu nameću oni koji svoju politiku grade na negiranju genocida - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.