open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
SDA o desetogodišnjici presude "Sejdić-Finci": Građani moraju imati jednaka prava pred zakonom
Bilo kakvo produbljivanje sistema etničke diskriminacije, tvrde, neće dobiti podršku SDA
22.12.2019. u 14:17
get url
text

Povodom desete godišnjice donošenja presude u slučaju „Sejdić-Finci“, Stranka demokratske akcije (SDA) poziva sve relevantne političke faktore da se istinski posvete implementaciji ove presude.

Saopćenje SDA u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Zapanjujući su podaci organizacija za zaštitu ljudskih prava, po kojima čak 400.000 građana nema pravo da bude demokratski izabrano u Predsjedništvo BiH i državni Dom naroda, samo zbog svoje etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta.

Diskriminisanu skupinu od čak 12 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, čine pripadnici nacionalnih manjina, etnički neizjašnjeni građani, kao i Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS i Srbi u entitetu FBiH.

Bilo kakvo produbljivanje sistema etničke diskriminacije neće dobiti podršku SDA, jer je u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Osiguravanje punih političkih prava i jednakosti svih građana pred zakonom, bez obzira na etničku pripadnost ili prebivalište, mora biti apsolutni prioritet kada su u pitanju svake buduće izmjene Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine.

To je ujedno i jasno propisana obaveza iz Mišljenja Evropske komisije, koju moraju poštovati i provesti svi oni koji tvrde da su za nastavak EU puta naše zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.