- Zbog te činjenice zastupnici SDA nisu željeli učestvovati u predstavi za javnost u režiji zastupnika NiP-a i podržati inicijativu kojom Skupština Kantona Sarajevo zahtijeva od VSTV-a smjenu glavne kantonalne tužiteljice. Nikakve populističke inicijative ne mogu i neće uvjeriti javnost u lažnu želju NiP-a da popravljaju stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu, pa tako i Tužilaštvu Kantona Sarajevo - istakli su u saopćenju.

Kako dodaju, da su u NiP-u zaista nezadovoljni stanjem u pravosuđu, ne bi na poziciju ministra unutrašnjih poslova KS u dva navrata imenovali Admira Katicu, dugogodišnjeg prvog saradnika i desnu ruku bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

- Nisu kadrovi SDA, već upravo Tegeltija u saradnji sa NiP-ovim ministrom Katicom, imenovali glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, ili bilo kojeg drugog pravosudnog zvaničnika odgovornog za stanje u pravosuđu, kao što nisu kadrovi SDA utjecali ni na izbor glavne kantonalne tužiteljice. Nisu kadrovi SDA, već Tegeltija u saradnji sa NiP-ovim ministrom Katicom, imenovali tužioca koji je oslobodio odgovornosti Elmedina Konakovića za krađu pečata jer "nije bio svjestan protivpravnosti djela". Nisu kadrovi SDA, već Tegeltija u saradnji sa NiP-ovim ministrom Katicom, imenovali tužioce koji u ladicama drže predmete protiv Konakovića i ostalih kadrova NiP-a - navode u saopćenju i dodaju:

- Više je nego jasno da su NiP-ove besmislene populističke inicijative, optužbe na račun SDA i lažna briga za stanje u pravosuđu zapravo pokušaj skretanja pažnje sa činjenice da upravo zvaničnici te stranke uživaju pravosudnu protekciju.