open-navfaktor-logo
search
"Izlizani spinovi"
SDA: Stranke "Trojke" nikako da se izdignu iznad prozirnog politikanstva
Odgovor stranaka "Trojke" (SDP, NS i NIP) na ponovljeni poziv SDA da se sve probosanske stranke zajednički i koordinirano suprotstave napadu na ustavno-pravni poredak BiH kojeg predvode SNSD i Milorad Dodik, pokazao je, nažalost, da se ove stranke nikako ne uspijevaju izdići iznad prozirnog politikanstva, navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije.
15.12.2021. u 15:02
get url
text

- Pokušajem da se izjednači krivica onih koji nasrću na državu i nas koji im se suprotstavljamo, očigledno se žele prikupljati dnevnopolitički poeni. Cilj je izbjeći da se zajedno sa SDA stane u odbranu države, i iz ugodne opozicione hladovine nastaviti s pripremama predizborne kampanje, navodi se u saopćenju ove stranke.

Ponavljanje izlizanih spinova, ističu, o "četvrtom delegatu", "evidentnom kriminalu i korupciji", "pogrešnoj politici" i drugim mnogo puta u javnosti prežvakanim temama, samo se potcrtava nezrelost i nedostatak osjećaja za trenutak u kojem se država nalazi.

Pričom o "četvrtom delegatu" u Domu naroda PSBiH, koji je tobože presudan za blokade, samo se relativizira odgovornost rušilačke politike SNSD-a. Bjelodano je jasno da SNSD bojkotuje rad Vijeća ministara i kompletne Parlamentarne skupštine BiH. Jučer zbog toga nije održana sjednica Zastupničkog doma. Uostalom, za blokade u Domu naroda nisu potrebna četiri delegata, već je dovoljno da njih troje iz kluba jednog naroda ne dođe na sjednicu.

Slično je i sa spinovima o "pogrešnoj politici", baš kao da je javnost zaboravila glasanje za Zakon o prebivalištu - za kojeg će iz SDP-a reći kako "nisu očekivali da će ga vlasti RS-a zloupotrijebiti" - ili situaciju prilikom izbora gradonačelnika Mostara kada je upravo vijećnica "Trojke" presudila da bude izabran kandidat HDZ-a, niti izdaju predsjednika SDP-a u Srebrenici, a ovih dana i vijećnika u Velikoj Kladuši. Nije javnost zaboravila ni brojne korupcijske afere, razne "rekete", traktore i motokultivatore, osuđujuće presude protiv kadrova današnje "Trojke" itd.

Ali sve su to teme za neku drugu priliku i neko drugačije vrijeme. Političko rivalstvo je potrebno i poželjno. "Trojka" neka bude opozicija SDA, ali ne bi smjela biti opozicija državi i njenim interesima u trenucima kada počinju ozbiljni nasrtaji na ustavno-pravni poredak, cjelovitost zemlje i mir - zaključuju iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.