open-navfaktor-logo
search
Traže hitnu reakciju
SDA TK: Na UKC-u razmišljaju o trećoj Covid-bolnici, a Vlada TK do sada poduzela dvije mjere
Klub zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona zbog pogoršane epidemiološke situacije u TK zatražio je održavanje hitne sjednice Kantonalne skupštine. Oni imaju spreman i set mjera za koje smatraju da ih treba implementirati što prije.
17.03.2021. u 14:06
get url
text
Press konferencija zastupnika SDA u Skupštini TK

- Jedna Covid-bolnica u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla popunjena je 70 posto, a druga je na 30 posto popunjenosti. Ukoliko se nastavi ovakav trend rasta broja oboljelih već za sedam dana moramo razmišljati o trećoj Covid-bolnici u sklopu UKC-a - rekao je danas Šekib Umihanić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK i medicinski direktor UKC-a Tuzla.

On je dodao i da u Respiratorniom centru UKC-a, gdje leže najteži bolesnici, popunjeno 20 kreveta, a od toga je osam pacijenata priključeno na respirator, dok je trenutno slobodno 12 kreveta.

- Od Vlade TK tražimo podršku zdravstvenim ustanovama u odgovoru na pandemiju COVID-19. Od Ministarstva zdravstva TK zahtijevamo da koordinira rad svih Covid-ambulanti u TK uz uniformnost u radnom vremenu. Predlažemo rad u dvije smjene, jasno definisan stav o potrebnom osoblju, prostoru i opremi uz jasne smjernice za put pacijenta oboljelog od COVID-19. Tražimo da Vlada TK finansijski pomogne Covid-ambulante, što znači dodatne nabavke opreme te angažman i edukaciju osoblja - izložio je Umihanić prijedloge SDA.

Također, rekao je i da Vlada TK treba obezbijediti novac da bi niskomolekularni heparin, koji se koristi u terapiji oboljelih od COVID-19 bio besplatan te da se obezbijedi dovoljno novca za zaštitnu opremu, lijekove i kiseonik svih zdravstvenih ustanova.

- Od Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo TK tražimo da se uradi i prezentira plan masovne vakcinacije - zaključio je Umihanić.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK i kantonalni zastupnik Fahrudin Skopljak istakao je da je prethodna Vlada TK ostavila neuprihodovano 19 miliona KM od MMF-a i dodao da se taj novac, koji je uprihodovan ove godine, može iskoristiti u borbi protiv pandemije.

- Vlada TK se ne bavi ozbiljnim problemima. Premijer u Sarajevskom kantonu (op. a. Edin Forto) kaže da je Sarajevo novi Bergamo, a Vlada TK sve posmatra i misli da se nama ništa neće desiti. Vlada TK u prethodnih 60 dana, najveći dio svog vremena posvetila kadroviranju. Već 20 dana nakon imenovanja smijenili su Upravni odbor UKC-a Tuzla, promijenili su uredbu o imenovanju i poništili konkurs za imenovanje školskih odbora, u MUP-u TK su zarotirali pozicije rukovodećih oficira... Ono što mi vidimo je da se oni najmanje bave pandemijom - kaže Skopljak.

Klub zastupnika SDA, u zahtjevu predatom jučer tražio je da hitna sjednica Skupštine TK bude održana u petak, ali za taj dan zakazan je Kolegij Skupštine, što znači da sjednica najvjerovatnije neće biti održana u ovoj sedmici.

- Vlada TK je poduzela samo dvije mjere. Ograničili su rad ugostiteljskih objekata do 20 sati i to samo na pet dana te su izmijenili Zakon o javnom redu i miru i uveli kazne za kršenje epidemioloških mjera. Mi želimo da ih alarmiramo i probudimo, jer je očito da nas čeka veoma teško vrijeme - zaključio je Skopljak.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.