open-navfaktor-logo
search
Aneks 7 Dejtona
SDA uputila u proceduru zakon kojim se sistemski rješava finansiranje povratka u RS
Klub Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputio je u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o dopunama Zakona o raseljenim licima i povratnicima u FBiH i izbjeglicama iz BiH.
19.01.2022. u 16:13
get url
text

Radi se o zakonskom rješenju koje za cilj ima trajno sistemsko rješavanje pitanja finansiranja održivog povratka, odnosno dovršetka implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Za provedbu ovog zakona predviđeno je izdvajanje dodatnih sredstava iz Budžeta FBiH u visini od 1,5 do dva posto iznosa budžetskih prihoda i primitaka u tekućoj godini u FBiH, izuzev doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U obrazloženju Nacrta se navodi da dosadašnja sredstva koja se godišnje osiguravaju u Budžetu FBiH nisu dovoljna za podmirenje potreba raseljenih osoba i povratnika, te da bi se izdvajanjem 1,5 do dva posto ukupnog iznosa budžetskih prihoda i primitaka stvorili adekvatni uvjeti za povratak prognanih lica i za njihovu reintegraciju u lokalnu zajednicu.

- Povećanjem budžetskih sredstava bi se otvorile mogućnosti proširenja postojećih programa i projekata, s jedne strane, i kreiranje novih programa u rubnim dijelovima FBiH usmjerene na manjinski povratak u regije Posavine, regije Srebrenica i područja općina Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac – navodi se u obrazloženju.

Sredstvima predviđenim ovim zakonskim rješenjim bi se finansirala realizacija niz programa i projekata pomoći, poput rekonstrukcija uništenih i oštećenih stambenih objekata, obnove i izgradnje infrastrukture, vjerskih, obrazovnih i sportskih objekata, podrške zapošljavanju i samozapošljavanju kroz razvoj malih i srednjih preduzeća, edukacije i osposobljavanja, te dodjele grant sredstava za razvoj start up projekata.

Predsjedništvo SDA je, podsjećanja radi, na sjednici održanoj 15. oktobra 2021. godine u Banjoj Luci zadužilo predstavnike te stranke da pripreme zakonski okvir i konkretne programe za realizaciju inicijative o izdvajanju sredstava iz Budžeta FBiH za potrebe finansiranja održivog povratka. Isti zaključak je usvojio i Glavni odbor SDA na sjednici održanoj 17. decembra 2021. godine u Kaknju.

Realizacija ove inicijative dogovorena je na sastanku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa predstavnicima Bošnjaka iz entiteta RS, koji je održan u Sarajevu 5. oktobra 2021. godine, saopćeno je iz SDA. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.