open-navfaktor-logo
search
Visoko obrazovanje
SDA USK: Ministar Hopovac zabranio drugi upisni rok, Ružnić nemoćan! Šta je u pozadini?
Da trenutni akteri kantonalne vlasti predvođeni NES-om i SDP-om imaju destruktivan odnos prema Univerzitetu u Bihaću odavno je jasno, navode u saopćenju iz Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona.
01.09.2022. u 09:48
get url
text

- Pored toga što su našu najznačajniju obrazovnu instituciju ostavili bez upravljačke strukture pune dvije godine, u posljednjim danima mandata se trude nanijeti što veću štetu našem Univerzitetu. Od njegovog osnivanja, uvijek su bila omogućena dva upisna roka na svim fakultetima, što se pokazalo produktivnim jer je svake godine određeni broj studenata upisivao fakultete u septembarskom roku - navode iz SDA USK i dodaju: 

- Da to ove godine ne bude tako pobrinuo se ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Almin Hopovac (SDP) koji je pojedinim fakultetima zabranio drugi upisni rok. Izvjesno je da iza takvog postupka stoje određeni interesno-politički motivi jer se takav slučaj prvi put pojavljuje u visokoškolskoj praksi Unsko-sanskog kantona. 

Da kantonalna Vlada nema jasnog stava o ovom pitanju, kako ocjenjuju iz SDA USK, potvrđuje i činjenica da je premijer Ružnić nakon sastanka sa predstavnicima Univerziteta od ministra Hopovca prije mjesec tražio izmjenu navedene odluke, na što se ministar oglušio.

- Almin Hopovac i SDP dužni su javnosti, posebno akademskoj, objasniti koji je njihov interes da ignoriraju zahtjeve Univerziteta i sprečavaju upis studenata na pojedine fakultete? Mustafa Ružnić ne mora objašnjavati ništa jer mu ignorantski odnos njegovog ministra očito ne predstavlja problem - zaključuju u SDA USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.