open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Vlada RS-a gradnjom HE Dabar ugrožava ekosistem Hercegovine, poduzet ćemo korake da to spriječimo
Stranka demokratske akcije (SDA) upozorava vlast entiteta RS na pogubnost izgradnje sistema "Gornji horizonti" po cjelokupan ekosistem južnog dijela Bosne i Hercegovine i susjedne Republike Hrvatske, saopćeno je iz ove stranke.
07.01.2022. u 15:23
get url
text
HE Dabar

VEZANI TEKST - Hoće li izgradnja HE Dabar na Trebišnjici ugroziti Neretvu i njene pritoke, zašto RS odbija saradnju sa FBiH

- Vještačko preusmjeravanje voda u akumulaciju Bilećkog jezera zarad povećanja produktivnosti Hidroelektrana na Trebišnjici, prema upozorenjima stručnjaka, imat će fatalne posljedice, po zdravlje ljudi, floru i faunu, ali i održivost osnovnih uvjeta za život na ovim prostorima. SDA će zadužiti svoje kadrove u Vijeću ministara BiH i klubove zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu FBiH da poduzmu sve neophodne korake kako bi se zaustavile dalje aktivnosti na realizaciji ovog projekta - navedeno je u saopćenju.

Iz SDA su podjetili da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović još 2012. godine u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine osporio ranije potpisani sporazum između entiteta RS i Republike Hrvatske o izgradnji Hidroelektrane Dubrovnik 2, te da je nakon upozorenja stručne zajednice od realizacije projekta odustala i Republika Hrvatska.

- Izgradnja sistema "Gornji horizonti" u suprotnosti je sa međunarodnim konvencijama čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina, poput Konvencije o svjetskoj baštini i ESPOO konvencije, koje, između ostalog, obavezuju na pribavljanje saglasnosti susjednih država za realizaciju projekata koji mogu imati negativan utjecaj na okoliš te države. Nastavak izgradnje Hidroelektrane "Dabar" i cjelokupnog sistema "Gornji horizonti" bi samim tim predstavljao i kršenje obavezujućih međunarodnih sporazuma, što bi sa sobom nosilo i ozbiljne posljedice - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.