open-navfaktor-logo
search
Odbrana institucija
SDP najavljuje krivične prijave, apaluje na traženje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a i procesuiranje Dodika
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od državnog Tužilaštva i novog vršioca dužnosti glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića da pokrene već formirane predmete protiv Milorada Dodika.
21.10.2021. u 18:48
get url
text
get url
text

- U isto vrijeme SDP BiH će podnijeti krivične prijave zbog odluke o usvajanju Zakona o Agenciji za lijekove i medicinska sredstva RS-a, smatrajući to napadom na državni ustavni poredak. Zaključak sjednice je da će SDP pozvati Visokog predstavnika u BiH i Ministarstvo vanjskih poslova da traže sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a - saopćeno je iz SDP-a.

U proteklih nekoliko dana, kako dodaju, predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić poslao je pisma čelnicima Partije evropskih socijalista i Socijalističke internacionale u vezi sa narušavanjem odnosa u Bosni i Hercegovini, prijetnji miru, blokadama institucija, a koje dovode do usložnjavanja i pojačavanja secesionističkih namjera čelnika RS-a.

- Članovi Predsjedništva SDP-a BiH su podržali aktivnosti kojima je SDP na sebe preuzeo obavezu aktivne uloge u međunarodnim relacijama s ciljem odbrane institucija BiH. SDP će nastaviti sa svojim aktivnostima na zaštiti institucija BiH koje su prepoznate od naših prijatelja u EU-u i svijetu, a naše veze sa socijaldemokratskom grupacijom stranaka u EU-u mogu dati ključni argument pojačanoj međunarodnoj ofanzivi u BiH - naveli su u saopćenju.

Predsjedništvo SDP-a je, dodaju, odredilo delegaciju koja će na tu temu razgovarati sa šefom Delegacije EU-a i specijalnim predstavnikom EU-a u BiH Johannom Sattlerom.

Na sjednici je Predsjedništva SDP-a zaključeno kako će se SDP uporedo sa istim žarom nastaviti boriti za institucije Bosne i Hercegovine i očuvanje mira, ali i za poboljšanje životnog standarda  svakog građanina Bosne i Hercegovine.

- Članovi Predsjedništva su upoznati sa inicijativama SDP-a o izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, Zakona o minimalnoj plaći i Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, a sve u svrhu boljeg statusa penzionera i radnika u Bosni i Hercegovini. Na sastancima sa predstavnicima saveza penzionera i sindikata, data je nedvosmislena podrška naporima SDP-a BiH, da se kvalitetnim zakonskim izmjenama ovih zakona konačno postigne da penzioneri i radnici žive život dostojan čovjeka - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.