open-navfaktor-logo
search
Saradnja
SDS i PDP o zajedničkom nastupu na izborima: Ovo je posljednja uspješna godina režima u RS-u
Delegacije PDP-a i SDS-a razgovarali su danas u Banjoj Luci o saradnji na predstojećim lokalnim izborima.
24.02.2020. u 15:16
get url
text

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je najavio da će ova saradnja uskoro biti formalizovana u obliku koalicionog sporazuma, a da će tražiti i druge političke subjekte koji bi im se pridružili. Cilj su, kako je kazao, radikalne promjene nabolje u RS-u.

- Ovo je posljednja uspješna godina aktulene vlasti, ne samo na lokalu, nego i na republičkom nivou. Vjerujemo da se bliži kraj režimu u RS-u, a na to ukazuje mnogo toga. Mislim da je ovo početak velikog preokreta u cijeloj BiH, a naravno i u RS – rekao je Šarović.

On međutim, nije konkrento precizirao da li će SDS podržati Draška Stanivukovića (PDP) za gradonačelnika Banje Luke, ali je naglasio da opozicija treba da ima jednog kandidata.

- Ne dva ili tri, nego samo jednog. Podržaćemo onog kandidata koji ima najviše šanse da pobijedi – rekao je Šarović.

Odgovarajući na pitanje da li će Milan Radović, koji je prošle sedmice napustio DNS, pristupiti SDS-u, Šarović je kazao da bi "i bilo vrlo korisno za SDS i cijelu opoziciju da osoba kao što je Radović bude dio opozicije".

- Bio bih vrlo zadovoljan ukoliko bi on prešao u SDS. Radi se o osobi sa kojom dijelimo mnogo toga zajedničkog kada je u pitanju politika i kako učiniti da RS bude bolje – dodao je Šarović

Govoreći o Bijeljini, Šarović je kazao da SDS mora da ima svog kandidata.

- On mora da bude samo SDS-ov. Ne možemo graditi saradnju na lošem. SNSD i njihova politika i politika SDS-a, skoro da nemaju zajednički imenitelj. Ako bi SNSD priznao da je tamo pogriješio i da su spremni da prihvate politiku SDS-a , onda bi se moglo razgovarati. Ovdje se radi o konceptu, ne o pojedincu. Da budem jasan, nema kompromisa sa SNSD-om u Bijeljini, samo sto posto kandidat SDS-a – rekao je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je istakao da je današnji sastanak pokazatelj namjere da izađu zajedno na lokalnim izborima.

- Zajedno možemo pobijediti i sve ćemo učiniti da 4. oktobra, uprkos lošim iskustvima sa izbornim pravilima, da pobjedničkim korakom osvojimo najveći dio lokalnih sredina. Ozbiljni smo u toj namjeri. U roku mjesec dana ćemo definisati ključne pravce i strategiju u svakoj od lokalnih sredina – rekao je Borenović.

On je istakao da je opredjeljenje da se ide sa jednim kandidatom u što većem broju lokalnih zajednica, po mogućnosti u svim, pa tako i u Banjoj Luci.

- Znate da je gradski odbor PDP u Banjoj Luci kandidovao Draška Stanivukovića. Naša poruka sa ovog sastanka je da u nespornim sredinama, gdje je jasno da ćemo ići sa jednim kandidatom, da naši gradski odbori sjednu i definišu sve strateške pravce djelovanja – podvukao je Borenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.