open-navfaktor-logo
search
Realizovati zaključke
SDS poziva da se ne prisustvuje narednoj posebnoj sjednici NSRS-a
SDS navjerovatnije neće prisustvovati posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a koja će biti sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, uz ocjenu da posebnim skupštinskim sjednicama ne treba prisustvovati sve dok se ne realizuju ranije doneseni zaključci.
13.06.2022. u 14:10
get url
text

U Narodnu skupštinu RS-a je u petak stigao Dodikov zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj bi zastupnici iz RS-a trebalo da se izjasne o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na 27. sjednici Predsjedništva BiH 8. juna 2022.

Član Predsjedništva BiH Dodik je ovu Odluku proglasio veoma štetnom po vitalne interese RS-a i pozvao narodne zastupnike da se izjasne. Кolegij Narodne skupštine RS-a bi ove sedmice trebalo da zakaže održavanje ove posebne sjednice.

Zastupnik SDS-a Milan Radović je objasnio da je većina posebnih sjednica Narodne skupštine RS-a bila nepotrebna, jer su doneseni zaključci koji se ne sprovode.

- Povlačenje vitalnog nacionalnog interesa postaje suvišno i nepotrebno u nekim varijantama i izlaže nas nevjerovatnom političkom pritisku – rekao je Radović.

On je istakao da je 10. juna istekao rok koji je NSRS na posebnoj sjednici u decembru prošle godine dala za donošenje novih zakona kojim bi se vratile nadležnosti u oblasti Oružanih snaga, VSTV-a i indirektnih poreza, a nije realizovan ni raniji zaključak o uspostavljanju agencije za lijekove RS-a.

- Radilo se o manipulaciji. Mislimo da sve dok NSRS i Vlada RS-a ne provedu ranije zaključke, ne treba da prisustvujemo posebnim sjednicama – kazao je Radović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.