open-navfaktor-logo
search
U zvaničnoj posjeti
Šef grčke diplomatije Dendias: Osigurali smo finansijsku pomoć za tri bolnice u BiH
Ministar vanjskih poslova Republike Grčke Nikos Dendias izjavio je danas u Sarajevu da Grčka podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Evropskoj uniji te je kazao da je njegova zemlja osigurala finansijsku pomoć za tri bolnice na teritoriji BiH.
29.01.2021. u 13:43
get url
text

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Grčke, a šefovi diplomatija dvije zemlje su se obratili i novinarima.

- Dobro jutro, hvala vam na gostoprimstvu - riječi su kojima je na bosanskom jeziku obraćanje počeo Dendias koji je dodao kako je počašćen boravkom u historijskom gradu Sarajevu.

Ističući kako Grčka godinama pomaže u obnovi BiH nakon "katastrofalnih konflikta" iz '90-ih, Dendias je kazao da njegova zemlja pruža podršku BiH i u drugim oblastima.

- Danas smo o tome razgovarali. Bio je to konstruktivni razgovor o unapređenju odnosa. Neophodno je raditi na tome, počevši od političkog dijaloga, kao i u drugim sektorima - kazao je Dendias.

U okviru svoje prve posjete Sarajevu, a prve bilo kojeg šefa grčke diplomatije u proteklih pet godina Dendias je kazao da će imati važne sastanke i sa članovima Vijeća ministara te Predsjedništva BiH. On je kazao da je ekonomska saradnja u fokusu današnjih sastanaka, ali i saradnja u kulturi te je izrazio nadu da će se, nakon pandemije, nastaviti razmjenu studenata sa Banjom Lukom i Sarajevom.

- Pandemija je zadesila cijeli svijet. Ovo je globalni problem, ali je ovo test solidarnosti. Podržavamo BiH i zemlje Zapadnog Balkana i kao Grčka i kao članica Evropske unije - poručio je Dendias.

Šef grčke diplomatije Dendias je kazao da će ta zemlja dati finansijsku pomoć trima bolnicama u BiH i to po 50.000 eura za sarajevsku Opću bolnicu "Prim dr. Abdulah Nakaš" i Univerzitetski klinički centar RS-a, te 30.000 za Univerzitetski klinični centar u Mostaru.

- Podrška Grčke zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU je i dalje tu. Mi smo to učinili prije 40 godina i nadamo se da ćete i svi vi - kazao je Dendias i dodao kako je sve izvjesnije da bi četvrtinu članica EU-a mogle činiti balkanske zemlje, a da je to nekada bilo teško i pretpostaviti.

Naglasivši kako se ne smije dozvoliti da prošlost utiče na budućnost, Dendias je kazao da Grčka nudi i pomoć u tehničkoj implementaciji mjera i politika potrebnih za napredak na putu ka članstvu u EU. On je pohvalio vlasti BiH za načinjene iskorake, uključujući i organiziranje lokalnih izbora u Mostaru.

- Izuzetno je važan princip dobrosusjedskih odnosa na bazi međunarodnog prava. Većina zemalja i gaji srećom iste te principe - kazao je Dendias i pozvao na nastavak procesa jačanja regionalne saradnje.

On je kolegicu Turković pozvao da u skorijoj budućnosti posjeti Atinu i da nastave razgovore o jačanju bilateralnih i regionalnih odnosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.