open-navfaktor-logo
search
Tumačenje Poslovnika
Šef Kluba SDA o dopisu OHR-a: To pismo njima ne ide u prilog, ono ne znači da je Kristić predsjedavajuća
Ocijenio je da je dopis OHR-a obično pismo, a ne, kako se interpretira u javnosti, tumačenje OHR-a, odnosno ocjena OHR-a da je Danijela Kristić legalna predsjedavajuća Skupštine KS
16.01.2020. u 11:45
get url
text

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević osvrnuo se na današnjoj konferenciji za medije i na dopis Ureda visokog predstavnika (OHR), koji je u srijedu dostavljen zastupnicima.

- U tom pismu je citirana odredba Ustava FBiH, koja njima (zastupnicima iz bivše skupštinske većine, op.a.) u konkretnom slučaju nimalo ne ide u prilog, jer ta odredba Ustava kaže da tri konstitutivna naroda dogovorom između sebe biraju ko je predsjedavajući. U KS je to još prošireno, provedena je presuda „Sejdić-Finci“, pa je dodato i Ostali. U KS to rade ta četiri. U konkretnoj situaciji, za izbor kolegice Danijele Kristić, to su uradila dva konstitutivna naroda i jedan iz reda Ostalih. Jedan član konstitutivnih naroda nije prisustvovao toj sjednici. Pored toga, Skupština nije obaviještena o tome, ne postoji u stenogramu o tome da je Skupština obaviještena – kazao je Dević.

Ocijenio je da je dopis OHR-a obično pismo, a ne, kako se interpretira u javnosti, tumačenje OHR-a, odnosno ocjena OHR-a da je Danijela Kristić legalna predsjedavajuća Skupštine KS.

- OHR im je rekao da obrate Ustavnom sudu FBiH, da su oni za to nadležni – zaključio je Dević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.