open-navfaktor-logo
search
Zanimljivo tumačenje
Šef NiP-a kao "pravni ekspert": Konaković tvrdi da je BiH tužila Srbiju i zbog genocida nad Srbima
Kako bi ukazao na nesposobnost i nekompetentnost stranačkih pravnika, šef nekadašnje frakcije Stranke demokratske akcije (SDA), koja se danas odaziva na ime NiP, još jednom se osvrnuo na pravni proces pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu
16.01.2020. u 13:54
get url
text

Obrušio se donedavni predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) i šef stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković danas na novu skupštinsku većinu, odnosno na, kako je kazao, njihove "uhljebljene pravnike".

- Oni danas ovdje plaćaju danak onoga što su sami napravili. Kreirali su društvo nesposobnih, nekompetentnih, stranačkih pravnika – kazao je Konaković, govoreći o "uhljebljavanju" kadrova u periodu u kojem je on "žario i palio" Kantonalnim odborom stranke koju danas optužuje za to "uhljebljavanje".

Kako bi ukazao na nesposobnost i nekompetentnost stranačkih pravnika, šef nekadašnje frakcije Stranke demokratske akcije (SDA), koja se danas odaziva na ime NiP, još jednom se osvrnuo na pravni proces pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

- Ponovo povlačim paralelu sa revizijom presude za zločine i genocid nad Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i ostalim u BiH – izjavio je samouvjereni Konaković, pokušavajući na taj način potkrijepiti svoju tezu o neukoj političkoj konkurenciji, te o sebi kao neospornom pravnom autoritetu kompetentnom da tumači Ustav FBiH, Ustav KS i Poslovnik Skupštine KS.

Nakon što je na stranačkoj novogodišnjoj konferenciji osudio neuspjeh "revizije tužbe protiv Srbije", danas je šef NiP-a ispravio tu "grešku u koracima", ali je ponovo napravio potez koji je obilježio njegovu košarkašku karijeru – promašio je i obruč i tablu.

VEZANI TEKST –Ambicije u neskladu sa kapacitetima: Konaković se spetljao tumačeći NATO put, potpuno "pao" na haškim presudama

BiH je, podsjetit ćemo, tužbu podnijela protiv Srbije, smatrajući da je direktno odgovorna za genocid počinjen na čitavoj teritoriji BiH s namjerom da uništi bošnjačko stanovništvo, odnosno zbog kršenja Konvencije o preveniranju i kažnjavanju zločina genocida. Međunarodni sud pravde je 26. februara 2007. godine presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid u Srebrenici, ali je utvrdio da je ta zemlja ipak prekršila Konvenciju time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid nad Bošnjacima.

Dakle, BiH nije tužila Srbiju zbog, kako je to kazao Konaković, genocida nad Hrvatima, Srbima i ostalim, već zbog genocida nad Bošnjacima, s obzirom na to da Srbija definitivno nije imala genocidne namjere prema srpskom stanovništvu u BiH, pa čak ni prema hrvatskom.

To je vjerovatno jasno čak i "uhljebljenim pravnicima", ali očigledno nije Konakoviću koji je, uprkos očiglednom nepoznavanju materije, još jednom osjetio potrebu da dijeli lekcije o međunarodnom krivičnom pravu. Da je pravnik, makar i "uhljebljeni", šef NiP-a vjerovatno ne bi davao ovakve izjave kojima neupitno sugerira da se radi o, rekli bi zlobnici, uhljebljenom DIF-ovcu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.