open-navfaktor-logo
search
Ukinuta reprezentativnost
Selimić: Više od 8.000 radnika u zdravstvu KS u potpunoj je nesigurnosti, tužit ćemo ministricu Prvulović
Više od 8.000 uposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo u potpunoj je radno-pravnoj nesigurnosti, nakon što je prošle sedmice Ivana Prvulović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, ukinula reprezentativnost Sindikatu radnika u zdravstvu KS, jedinom koji je to do sada imao.
17.08.2021. u 16:21
get url
text

Kako nam je kazao dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, u ovom trenutku u KS nema nijedan reprezentativni sindikat, nijedan potpisani granski kolektivni ugovor.

Zakon poznaje samo granske kolektivne ugovore

- Od 2017. nijedna vlada u KS nije uskladila porast troškova života sa najnižom neto satnicom, što im je bila zakonska obaveza. U septembru se očekuje izglasavanje zakona o reprezentativnosti i tada ćete u zdravstvu u KS imati šest sindikata i šest koletivnih ugovora koji neće biti granski. Podsjetio bih da Zakon o radu Federacije BiH poznaje samo granske kolektivne ugovore – navodi Selimić.

Edo Selimić

Interesantno će, Kaže Selimić, svjedočiti tome kako će trenutna "ekspertna" vlada implementirati šest kolektivnih ugovora u pravilnike o radu sistematizacijama radnih mjesta i plaćama u javno-zdravstvenim ustanovama koje se finansiraju preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

- Sindikat radnika u zdravstvu bio je jedini reprezentativan, a rješenje o tome donijela je bivša ministrica Agić. Dogodilo se da je došla nova postava – NiP – NS – SDP – i da su isti stavovi NiP-a i NS-a iz 2019. godine ponovo na sceni. Iz NiP-a kažu „kako nam trebaju nešta dati“, kao da nam daju svoju sadaku – ističe Selimić.

Kaže kako je nova ministrica Prvulović (NiP), po diktatu svoje stranke, stavila van snage reprezentativnost Sindikata radnika u zdravstvu KS. No, takav njen postupak će, dodaje Selimić, završiti na sudu.

- Kako smo oborili rješenje ministra Garibije iz 2019. tako ćemo oboriti rješenje i ministrice Prvulović. Ona je to uradila nakon što smo ih bukvalno sa argumentima, presudama, zakonskim odlukama, doveli do zida, i pošto smo im prije mjesec kazali – „evo, slobodno vi napišite kolektivni ugovor, koeficijente, prijedlog granskog kolektivnog ugovora, datum primjene, radite šta god hoćete, samo donesite ugovor“ i oni su obećali da će to uraditi za sedam dana. No, nakon deset dana na zadnjem sastanku sa pregovaračkim timom vlade i našeg sindikata Prvulović je upravo prijetila da će nam ukinuti reprezentativnost, što je i učinila – objašnjava Selimić.

Kaže kako ne vidi razlog ovakvom njenom postupku, osim inata koji se vuče od 2017. kada je tadašnji premijer Elmedin Konaković jednoj grupi zdravstvenih radnika dao koeficijente, a drugoj nije.

- U međuvremenu se pojavio premijer Edin Forto, koji beskrajno vjeruje Konakoviću, i koji nam je sa raznih sastanaka poručivao - "mogu oni štrajkovati koliko hoće, ali za ovo što traže od mene neće dobiti ništa" – kaže Selimić.

Nakon ovakvog poteza, Sindikat radnika u zdravstvu KS tužit će Prvulović.

- Ići ćemo sa privremenom mjerom da se stavi van snage rješenje koje je donijela do konačne sudske presude. Naglasio bih da smo svaki put do sada svaku tužbu dobili na sudu. Njima najviše smeta kada im sudskim presudama, po zakonima koji su oni donijeli, uporno dokazujete da nezakonito rade, a mi to upravo radimo – istakao je Selimić.

U štrajku od 2. septembra 2019.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo u štrajku su od 2. septembra 2019. godine.

Sindikat je prvobitno tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te koeficijent koji bi bio usklađen sa onim iz 2007. godine. U međuvremenu, kako je kazao Selimić odustali su od svega.

- Čak i satnica iz 2017. godine, koju smo mi izborili sa Vladom tadašnjeg premijera Konakovića od 2,60 KM, sada koriste svi uposlenici u zdravstvu KS koji se finansiraju preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Ostali smo pri jedinom zahtjevu, a to je usklađivanje koeficijenata sa onima koji su bili od 2007. godine – objasnio je ranije za Faktor Selimić.

Svoja prava radnici u zdravstvu KS tražili su do sada na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. prošle, a četvrti 10. juna ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.