Srijeda, 19.01.2022.
Ministrica položila cvijeće, te odala počast stradalima na zloglasnom mjestu "Karamanova kuća"

Semiha Borovac u Foči: Seksualno nasilje korišteno je kao metod etničkog čišćenja

Zastrašujući je podatak da je samo u Foči ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, od toga je gotova svaka treća žrtva bila žena, poručili je ministrica Borovac

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, danas je sa predstavnicama Udruženja žrtava rata Foča 92-95 položila cvijeće ispred zloglasnog logora za žene - Sportske dvorane Partizan u Foči, te odala počast svim zlostavljanim i ubijenim ženama u ratu.

Tom prilikom, ministrica Borovac poslala je jasnu poruku da će se i dalje zalagati da se ovakvo zlo nikada i nikome ne ponovi, a posebno ne ženama.

- Ova poruka mora otići u svijet, a naročito prema onima koji su zločine pripremali, činili ili prikrivali, ali i prema institucijama na svim nivoima vlasti, koje su odgovorne da spriječe bilo kakvo ponavljanje ovih zločina. Porazan i zastrašujući je podatak da je samo u Foči ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, od toga je gotova svaka treća žrtva bila žena. Foča se nalazi na prvom mjestu po broju silovanih, ubijenih i nestalih žena, gdje su silovane čak i djevojčice od kojih je najmlađa imala samo 11 godina. To pokazuje da je seksulano nasilje u ratu u BiH korišteno kao metod etničkog čišćenja svih onih koji nisu pripadali jednom narodu - rekla je Semiha Borovac.

Podsjetila je sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH na obavezu poštivanja osnovnih standard u oblasti ljudskih prava kako je to i naglašeno UN rezolucijama.

- Od svih zemalja članica UN-a traži se da se u potpunosti posvete i osiguraju adekvatnu podršku i zaštitu svim žrtvama seksualnog nasilja i silovanja u ratu. Ohrabrujem sva udruženja koja se bave ovom problematikom da snažnije djeluju ka institucijama, posebno u kontekstu istrajnosti pri donošenju zakona o pravima žrtava torture koji bi obuhvatio i ovu ranjivu kategoriju. Nažalost, o potrebi donošenja ovog zakona još uvijek postoje različiti politički stavovi entitetskih vlada, posebno Vlade entiteta RS - istakla je Borovac.

Ministrica Borovac pridružila se članicama Udruženja, te ostalim zvanicama u mirnoj šetnji od sportske dvorane do glavnog Trga u Foči, te su tom prilikom istaknuti transparenti s porukama žena koje su žrtve silovanja u ratu.

Ministrica je također položila cvijeće, te odala počast stradalima na zloglasnom mjestu za djevojčice, djevojke i žene "Karamanova kuća" u Miljevini.

Današnjem događaju, osim članica Udruženja žrtava rata Foča 92-95, prisustvovali su potpredsjednica Fedracije BiH Melika Mahmutbegović, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu, predstavnice nevladine organizacije Žene u crnom, te brojne članice srodnih udruženja iz Sarajeva, Goražda…

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh