Odata počast žrtvama

Semiha Borovac u Foči: Seksualno nasilje korišteno je kao metod etničkog čišćenja

Objavljeno: 19.06.2019. u 15:19

Zastrašujući je podatak da je samo u Foči ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, od toga je gotova svaka treća žrtva bila žena, poručili je ministrica Borovac

Ministrica položila cvijeće, te odala počast stradalima na zloglasnom mjestu "Karamanova kuća"

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, danas je sa predstavnicama Udruženja žrtava rata Foča 92-95 položila cvijeće ispred zloglasnog logora za žene - Sportske dvorane Partizan u Foči, te odala počast svim zlostavljanim i ubijenim ženama u ratu.

Tom prilikom, ministrica Borovac poslala je jasnu poruku da će se i dalje zalagati da se ovakvo zlo nikada i nikome ne ponovi, a posebno ne ženama.

- Ova poruka mora otići u svijet, a naročito prema onima koji su zločine pripremali, činili ili prikrivali, ali i prema institucijama na svim nivoima vlasti, koje su odgovorne da spriječe bilo kakvo ponavljanje ovih zločina. Porazan i zastrašujući je podatak da je samo u Foči ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, od toga je gotova svaka treća žrtva bila žena. Foča se nalazi na prvom mjestu po broju silovanih, ubijenih i nestalih žena, gdje su silovane čak i djevojčice od kojih je najmlađa imala samo 11 godina. To pokazuje da je seksulano nasilje u ratu u BiH korišteno kao metod etničkog čišćenja svih onih koji nisu pripadali jednom narodu - rekla je Semiha Borovac.

Podsjetila je sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH na obavezu poštivanja osnovnih standard u oblasti ljudskih prava kako je to i naglašeno UN rezolucijama.

- Od svih zemalja članica UN-a traži se da se u potpunosti posvete i osiguraju adekvatnu podršku i zaštitu svim žrtvama seksualnog nasilja i silovanja u ratu. Ohrabrujem sva udruženja koja se bave ovom problematikom da snažnije djeluju ka institucijama, posebno u kontekstu istrajnosti pri donošenju zakona o pravima žrtava torture koji bi obuhvatio i ovu ranjivu kategoriju. Nažalost, o potrebi donošenja ovog zakona još uvijek postoje različiti politički stavovi entitetskih vlada, posebno Vlade entiteta RS - istakla je Borovac.

Ministrica Borovac pridružila se članicama Udruženja, te ostalim zvanicama u mirnoj šetnji od sportske dvorane do glavnog Trga u Foči, te su tom prilikom istaknuti transparenti s porukama žena koje su žrtve silovanja u ratu.

Ministrica je također položila cvijeće, te odala počast stradalima na zloglasnom mjestu za djevojčice, djevojke i žene "Karamanova kuća" u Miljevini.

Današnjem događaju, osim članica Udruženja žrtava rata Foča 92-95, prisustvovali su potpredsjednica Fedracije BiH Melika Mahmutbegović, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu, predstavnice nevladine organizacije Žene u crnom, te brojne članice srodnih udruženja iz Sarajeva, Goražda…

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije