open-navfaktor-logo
search
Situacija zabrinjavajuća
Šeranić najavio: Sljedeće sedmice plan za vakcinaciju u RS-u
Ministar zdravlja RS Alen Šeranić najavio je danas da će RS aplicirati za vakcinu protiv koronavirusa, te da su u toku pripreme za sezonu od oktobra.
07.08.2020. u 11:43
get url
text

- Očekujemo da će plan vakcinacije biti gotov u toku naredne sedmice - kazao je Šeranić, te pojasnio da ima nekoliko grupa za obaveznu vakcinaciju, poput zdravstvenih radnika.

On je naveo i da je trenutno dosta nejasnoća po pitanu vakcine, da li će se primati u jednoj ili dvije doze... Podvukao je da zaštitna maska štiti od svih respiratorih infekcija, te da je to najvažnija mjera prevencije.

- Trenutna epidemiološka situacija u RS-u je nepovoljna i zabrinjavajuća. U posljednjih 14 dana se broj hospitalizovanih kreće od 250 do 280. Izazov je organizovati redovnu zdravstvenu zaštitu u trenutku kada morate zbrinjavati oboljele od korone - kazao je Šeranić.

Podsjetio da se nabavljaju brzi testovi, te da se očekuje 20.000 testova od UNDP-a.

Ministar Šeranić je rekao da su u toku pripreme za sezonu koja dolazi od oktobra, te da se definiše šestomjesečni obim potreba zaštitne opreme, a Štab u RS-u trebalo bi da ovlasti instituciju koja će ići u nabavke za cijeli zdravstveni sektor. Podvukao je da će RS naredne sedmice imati procjene u vezi sa brojem osoba za koje preporučuju da se vakcinišu u prvom krugu protiv koronavirusa, prije svega zdravstveni radnici i stariji od 65 godina sa raznim komorbiditetima.

- Ocijenit ćemo i druge populacije, te ćemo shodno tome projektovati potrebe za vakcinaciju. Razgovaramo i sa Globalnom alijansom za vakcinaciju i imunizaciju. Dosta je nejasnoća po pitanju vakcine, i očekujemo da  se to objavi, da li će se primati u jednoj ili dvije doze, koju vrstu imuniteta će ostaviti i na koji period, kada će biti potrebna revakcinacija, kakva će biti pakovanja, igle... -  istakao je Šeranić.

Rekao je i da oni koji budu imali kontraindikacije, odnosno koji su ih i ranije imali kod vakcina, neće biti u obavezi da se vakcinišu na Covid -19.

- Ciljne grupe će definisati Institut za javno zdravstvo RS-a - istakao je Šeranić i dodao da u RS-u ima dovoljno testova.

Upitan da li može garantovati da na jesen neće "faliti krevet" pacijentima u bolnicama u RS-u, rekao je da ne može dati garancije, jer je dosta nepoznanica u vezi koronavirusa.

- Pripremamo se tako da nam ne fali nijedan krevet - istakao je.

Pojasnio je i da će studenti iz RS-a koji odlaze na školovanje u inostranstvo, a koji su ranije besplatno vakcinisani, ubuduće plaćati testove.

- Postojala je ranija mjera Vlade RS-a koja više nije na snazi. Srbija, gdje boravi najviše naših studenata, više ne traži PCR testove - dodao je Šeranić.

Do sada je u RS-u urađeno i ukupno oko 3.700 komercijalnih testova koji se plaćaju 200 KM, a plaćaju se i za djecu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.