open-navfaktor-logo
search
Počasni građanin Sarajeva
Sestra ubijenog fotoreportera Jordija preuzela nagradu: Građani Sarajeva moraju znati da nisu zaboravljeni
Fotoreporter iz Barselone Jordi Pujol Puente posthumno je proglašen počasnim građaninom Sarajeva, a što je bio prijedlog Udruženja "Obrazovanje gradi BiH - Jovan Divjak".
06.04.2022. u 19:33
get url
text

Jordi Puente bio je fotoreporter iz Barcelone koji je 17. maja 1992. godine ubijen u Sarajevu gelerom granate. Kada je poginuo, imao je samo 25 godina. Priznanje su u njegovo ime primili njegovi brat i sestra.

- Mom bratu i meni je velika čast biti danas ovdje 6. aprila, na ceremoniji na kojoj se obilježava Dan grada Sarajeva. U ime naših roditelja, i u naše ime želim zahvaliti građanima Sarajeva, Gradskom vijeću i gradonačelnici koji su se sjetili, koji žele odati priznanje našem dragom bratu Jordiju za profesionalni doprinos upoznavanju svijeta sa onim što se dešavalo u ovom gradu, u ovoj zemlji prije 30 godina. Dozvolite mi također da zahvalim Udruženju "Obrazovanje gradi BiH" koje je Gradskom vijeću predložilo Jordija za ovu nagradu, i da se sjetimo njegovog osnivača, gospodina Jove Divjaka, na prvu godišnjicu njegove smrti - kazala je Jordijeva sestra.

Kazala je da "30 godina je prošlo, ali sjećanja događaji i gubici još uvijek su svježi".

- Oni koji su preživjeli rat, kako ovdje tako i drugdje u svijetu, i građani Sarajeva moraju znati da nisu zaboravljeni. Naši političari tada nisu dovoljno dobro reagovali, ali vas stanovnici naših zemalja nisu zaboravili. Ovaj grad je preživio užasan rat kroz kakav niko ne bi trebao proći. Ljudi nikako ne uče na primjerima historije i stalno prave jedne te iste greške - kazala je.

Kako bi pomogli da sjećanja ostanu, dodala je, njena familija i ona žele dati, kako je kazala, mali doprinos.

- Pošto smo saznali da je Gradsko vijeće našem bratu Jordiju dodijelilo najviše gradsko priznanje, odlučili smo napraviti transkript originalne katalonske verzije njegovog ratnog dnevnika i prevesti na engleski jezik u obliku knjige, i pokloniti gradu na čuvanje za buduće generacije. Jordi nije uspio ostvariti svoj san da se vrati u ovaj grad nakon rata i upozna njegove stanovnike. Ali sada smo tu ja i moj brat da to uradimo u njegovo ime. Još jednom Sarajevo, hvala ti - poručila je Jordijeva sestra. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.