open-navfaktor-logo
search
Festival
Show Must Go On: "Prva Čehovljeva predstava" otvara 61. MESS
"Prva Čehovljeva predstava" u produkciji Dead Centre teatra iz Irske otvorit će 61. Internacionalni teatarski festival MESS, u petak navečer u Narodnom pozorištu Sarajevo.
30.09.2021. u 16:21
get url
text

Jedan od reditelja "Prve Čehovljeve predstave" Ben Kidd kazao je na konferenciji za novinare da je ta predstava zapravo njihova interpretacija Čehova, a igrat će je nakon više od dvije godine pauze. Predstava, kaže, oslikava Čehovljevu genijalnost.

- Mislim da je ovo trenutak da se svi podsjetimo kako je to biti u društvu drugih ljudi, u istoj prostoriji. Zato mi je zadovoljstvo što ćemo ovu predstavu igrati pred publikom. Možda zbog epidemioloških mjera ne pred punom salom, ali i to je bolje od ničega. Moramo imati na umu koliko smo privilegovani što to možemo - kazao je.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković za tu predstavu kaže da je opisana kao briljantna i kao način vraćanja suštini teatra.

Program Festivala MESS direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić okarakterizirao je kao svojevrstan podvig, a MESS kao naznaku boljih i sretnijih dana.

- Kad se MESS održava u oktobru, u skladu sa tradicijom, onda je to znak da život ide normalnim tokom - naglasio je.

Neposredno poslije predstava bit će organizirani razgovori umjetnika i publike, a moderator bh. dramaturg Almir Imširević istaknuo je važnost susreta te vrste, posebno u vrijeme pandemije. Nada se da će publika, posebno mladi ljudi koji se bave teatrom, izaći sa iskustvom više.

Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 1. do 7. oktobra u Sarajevu, a ovogodišnje izdanje Festivala ugostit će produkcije iz Irske, Francuske, Srbije, Njemačke, Hrvatske, Ruande i Bosne i Hercegovine. Slaveći teatar pod geslom "Show Must Go On", ovogodišnji Festival će se odvijati u skladu sa epidemiološkim mjerama. Zbog toga je znatno reduciran broj raspoloživih mjesta za publiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.