open-navfaktor-logo
search
Sastanak sa Macronom
Sidran u Parizu: Evropa na primjeru BiH 1992. odstupila od svojih elementarnih pravila i principa
Molio sam bukvalno da se što više poradi na ideji predsjednika Macrona o formiranju neke B grupacije pridruženja Evropi gdje bi se u jednom paketu primili svi mi koji možemo čekati i hiljadu godina a da do standarda Evrope ne možemo dostići, kazao je Sidran
21.05.2019. u 18:22
get url
text
Sidran kod Macrona

Bosanskohercegovački književnik i akademik Abdulah Sidran zajedno sa još tridesetak svjetskih intelektualaca u Parizu je razgovarao sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

Naime, susret svjetskih intelektualaca sa predsjednikom Francuske, inicijativa je jednog od najutjecajnijih intelektualaca sadašnjice, francuskog filozofa, pisca i novinara Bernard-Henrija Levyja.

Sidran je za N1 kazao da su na tom ručku razgovarali o rješavanju problema skretanja Evrope u desno.

- Ja sam bio impresioniran činjenicom da sam među tridesetak svjetski poznatih književnih imena gdje ima i nekoliko nobelovaca. To je meni golemo, isto da sam prvi osnovne, mada i ja imam neki književni rejting. Bio sam veoma počašćen, dirnut u okviru naših susreta.

Na ručku u Jelisejskoj palati prisustvovali su potpisnici Manifesta koji upozorava da se Evropa nalazi u opasnosti.

- To je bio ručak kod predsjednika Francuske Macrona i u toku dvoiposatnog ručka gotovo svi učesnici imali su priliku govoriti o svom viđenju uzroka skretanja evropske inteligencije, naroda, država, vlada, u desno. Razgovarali smo o načinima i mogućnostima da se ono što jeste lijeva Evropa organizuje, kojim putem i kako da se tome suprotstavi. U tome su naročito važni izbori kolji slijede za Evropski parlament. U okviru tako zadatih međa svako je pričao o stanju u svojoj domovini i onome kako on vidi stanje - kazao je Sidran.

Abdulah Sidran je ukazao na propuste Evrope kada je u pitanju Bosna i Hercegovina devedesetih godina:

- Ono što sam ja ukratko rekao moglo bi se svesti na to da su korijeni ovoga što se danas pokazuje kao drastično desno skretanje cijele Evrope bačeni '92. godine kada je Evropa na primjeru Bosne i Hercegovine odstupila od svojih elementarnih pravila i principa. Nejednakost koja se tada pokazala u standardima dvostrukim, višestrukim prema prostoru i narodima Bosne i Hercegovine danas dolazi na naplatu."

Kazao je kako su razovarali i o ideji uspostavljanja nove grupacije u kojoj bi se našle one države koje imaju problema sa dostizanjem evropskih standarda.

- Molio sam bukvalno da se što više poradi na ideji predsjednika Macrona o formiranju neke B grupacije pridruženja Evropi gdje bi se u jednom paketu primili svi mi koji možemo čekati i hiljadu godina a da do standarda Evrope ne možemo dostići. To je bilo primljeno za tim stolom sa priličnim odoboravanjem ako nisam subjektivan. Mislim da sam time obavio ono što je minimum dužnosti građanina BiH. Tu nije bilo ni sa koje strane govora o nacionalno etničkim trvenjima i identitetima kao osnovnom problemu moderne Evrope - rekao je bh. književnik Abdulah Sidran.

Uz Sidrana na ručku su, između ostalih, bili Claudio Magris (Italija), Fernando Savater (Španija), Jens Christian Grondahl (Danska), Agnes Heller (Mađarska), Rob Riemen (Holandija), Simon Schama (Engleska), Peter Schneider (Njemačka), David Grossman (Izrael), Anne Applebaum (SAD), Adam Zagajewski (Poljska) i drugi.

 

 

 

O evropskom patriotizmu i drugim rijetkim pojavama

Posted by Miranda Sidran on Tuesday, May 21, 2019
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.