open-navfaktor-logo
search
Brojni problemi
Sindikat: Očekujemo jači angažman OHR-a u pronalaženju rješenja za opstanak i funkcionisanje BHRT-a
Sindikalna organizacija BHRT-a poslala je pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice Christianu Schmidtu, Upravnom odboru BHRT-a i generalnom direktoru BHRT-a Belminu Karamehmedoviću u kojem se navodi da niko od političkih subjekata i kandidata u svom programu kao prioritet nema jačanje Javnog servisa emitiranja BiH. 
05.09.2022. u 17:23
get url
text

- Počela je izborna kampanja, niko od političkih subjekata i kandidata u svom programu nema jačanje Javnog servisa emitiranja BiH. (BHRT-a, Bosanskohercegovačke radio televizije) kao prioritet. Uspostava Korporacije Javnog sistema emitiranja je krucijalna i definirana zakonom. Zakon se još uvijek ne primjenjuje. Time bi se osiguralo stabilno funkcioniranje BHRT-a, kao što je predviđeno i zakonom.

S obzirom da je evidentno nastojanje OHR-a za jačanje institucija države, bilo bi poželjno da se međunarodna zajednica uključi i u rješavanje ovog problema. Stabilna i neovisna BHRT je uvjet za kandidatski status BiH ka eurointegracijama.

Radio televizija Republike Srpske duguje više od 60 miliona maraka Javnom servisu emitiranja BiH, čime su građani uskraćeni za proizvodnju kvalitetnijeg i raznovrsnijeg programa.

Mi u Sindikalnoj organizaciji BHRT-a koja je dio Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika BiH koji broji 2.200 članova, pa smo i sami tim predstavnici u ovoj medijskoj kući, očekujemo jači angažman visokog predstavnika za pronalaženje rješenja opstanka i funkcioniranja BHRT-a - navodi se u pismu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.