Upravni odbor Sindikata policije Kantona Sarajevo održao je danas vanrednu sjednicu na kojoj je najoštrije osudio svaki vid napada na policiju i izrazio saučešće porodicama kolega koji su ubijeni vršeći policijsku dužnost.

UO je dao punu podršku Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na rasvjetljavanju zločina, te očekuju punu saradnju sa svim neophodnim agencijama uz ulaganje maksimalnih napora s ciljem pronalaženja i hapšenja počinilaca, ali i njihovim adekvatnim krivično-pravnim sankcionisanjem u skladu sa zakonom.

- Svjesni smo sigurnosnih rizika sa kojima se susrećemo tokom naše profesije, nažalost i ovo jutros je dokaz o kakvom poslu se radi i kakav je njegova težina, ali i zbog načina na koji su brutalno ubijeni očekujemo da se kod izricanja presuda napadačima na policijske službenike u bilo kojem slučaju, posebno ovom jutrošnjem, vodi računa da te sankcije budu maksimalne zakonske kazne jer se njima šalju poruke - jedan je od zaključaka sjednice.

Zahtijevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije da u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo iznađu mogućnosti za pružanje adekvatne pomoći porodicama ubijenih kolega.

- Istrajat ćemo u borbi protiv svih oblika kriminaliteta i svakom policijskom službeniku dajemo punu podršku da prilikom vršenja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti u punoj mjeri primjenjuje zakonom propisane ovlasti, te da između izbora, mi ili oni, moramo mi izaći kao pobjednici, zbog nas i svih građana ovog kantona i ove zemlje - zaključeno je na vanrednoj sjednici.

Navedeno je da ih neće pokolebati ni velika iskušenja, a vjeruju da će svaki zahtjev u pogledu dodatnog opremanja i zaštite na radu policijskih službenika naići na razumijevanje nadležnih organa i pojedinaca. Očekuju od svih nadležnih organa opsežnu i sinhronizovanu istragu i akciju koja će rezultirati najsnažnijim obračunom sa izvršiocima krivičnih djela teških krađa motornih vozila i njihovim adekvatnim kažnjavanjem u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Sindikata policije KS-a.

U sarajevskom naselju Alipašino Polje jutros su pripadnici automafije ubili dvojicu policajaca MUP-a KS.