VEZANI TEKST - Rješavanje problema: Džindić s predstavnicima Sindikata radnika rudnika FBiH

- Nažalost, sastanak nije ponudio pozitivne signale. Vlada FBiH i EPBiH rješavanje stanja u rudnicima žele riješiti stečajem, takve su barem najave. Odstupaju od ranijih dogovora. Prijedlog je da se rudarima uveže staž na minimalnu plaću, iako nisu bili prijavljeni na nju. Imaju materijalne dokaze za to. Za nas je to neprihvatljivo - kaže Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH.

Ukoliko dođe do stečaja u pojedinim rudnicima Koncerna, ogroman broj ljudi će ostati bez posla.

- Bude li proglašen stečaj u Kreki, bez posla će ostati 1.000 radnika. U Zenici i Brezi bilo bi najmanje po 500 otpuštenih rudara. Pa ne može se uraditi tek tako nešto preko noći, a nije se činilo 20 godina - upozorava Husić.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH

Na kraju dopisa koje je Sindikat poslao Parlamentu FBiH na kraju se navodi da je stečaj neprihvatljiva opcija koja bi proizvela "neželjena dešavanja". Husić objašnjava na šta se misli.

- Na brutalne metode otkaza možemo odgovoriti generalnim štrajkom, masovnim okupljanjima, protestima... Sve može da eksplodira. Da li neko želi rudare na ulicama - pita se on.

VEZANI TEKST - Sindikat rudara FBiH: Je li stečaj i slanje radnika na biro jedini način reorganizacije Koncerna?

Osvrnuo se i na odnos sa Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) i ulaganjima u rudnike.

- Ne bi bilo ovako uspješne i stabilne EPBiH da nije rudnika. Mora se znati da opslužujemo i neke nerentabilne objekte. Jedan dan kažu Kreka treba da se priprema za Blok 7, sutra kažu neka se sačeka. Zašto? U Kreki jedva da je realizovano petnaestak posto najavljenih investicija.

Rudnici su uplatili na ime doprinosa 315 miliona KM. Kada im kažemo: "Ljudi, stotine rudalo je dalo život za ovu državu", druga strana odgovara: "Nemojte sad o tome". A zašto ne bismo ako se njihovim komoratima, nasljednicima, sinovima, braći, prijateljima stalno spominje stečaj, otkaz...

Nije to pošteno ni ljudski. Rudari svakim silaskom u jamu rizikuju živote kao niko drugi, dešavaju nam se i pojedinačne i grupne nesreće. Naravno, svjesni smo da i rudnici moraju dovesti u red sve što ne fukncioniše - ističe naš sagovornik.