Podsjećaju da su prethodno uputili zahtjev Vijeću ministara BiH, kao svom poslodavcu, za vraćanje osnovice za obračun plaća zaposlenih u UIO na iznos 498,10 KM iz 2012, uz napomenu da Sindikat pokazuje razumijevanje na trenutne okolnosti i zbog pojave koronavirusa ne traži vraćanje osnovice na 535 KM koliko je iznosila 2008, a što se očekuje u narednim godinama.

Zatražena je i ispravka diskriminirajuće Odluke Vijeća ministara BiH o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje, budući da je postojećom Odlukom Vijeće ministara omogućilo ostvarivanje tih prava isključivo rukovodećim kadrovima UIO.

Nadalje, zahtijevaju hitnu izradu novog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, pri čemu bi bili izdvojeni zaposleni u Upravi za indirektno oporezivanje od ostalih zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, zbog specifičnosti u radu, te revidirani koeficijenti i platni razredi zaposlenih u UIO, pri čemu bi bilo neophodno utvrditi realne koeficijente za njih.

Također, zatraženo je i otpočinjanje postupka kolektivnog pregovaranja, čime bi se riješili svi problemi zaposlenih u UIO i ostalih institucija BiH.

Sindikat UIO obratio se Vijeću ministara ističući sva sporna pitanja i nezadovoljstvo radno-pravnim statusom zaposlenih dokumentima "Zahtjevi Sindikata UIO prema VM" od 15. marta 2021. i "Najava štrajka - SUIO" od 6. maja 2021. na koja nikada nije stigao odgovor.

Posljedica takvog odnosa dovela je Sindikat u situaciju da poduzme sve potrebne korake vezano za ulazak u štrajk, odnosno donesena je Odluka o imenovanju štrajkačkog odbora 31. marta 2021., te je Skupština Sindikata UIO 22. aprila 2021. donijela odluku o stupanju u štrajk, saopćeno je iz Sindikata.