open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Sindikati najavili štrajkove upozorenja i proteste u HNK
Sindikati koji okupljaju budžetske korisnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na današnjoh konferenciji za novinare najavili su radikalne korake u slučaju da ih kantonalna Vlada u narednih deset dana ne pozove na razgovore.
19.10.2021. u 12:39
get url
text

Predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo zbog sporosti isplata dugovanja po pravomoćnim presudama, dok istovremeno cijene u BiH rastu.

- Situacija zahti jeva pregovore s Vladom kako bismo izbalansirali postojeće stanje. Idemo na anketiranje članstva - najavio je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja po hrvatskom planu Josip Milić.

Najnezadovoljniji u ovom trenutku su članovi Sindikata policije. Predsjednik Nail Balić ukazao je na dugovanja po presudama koje su pravosnažne od 2011. godine.

- Dobar dio budžetskih korisnika je naplatio presude, dok dio njih to nije uspio. To je vid diskriminacije. Bitno je napomenuti da smo od šestog mjeseca aktivno radili na ovom problemu sa ministrima i premijerom i imali čvrsta obećanja da će se sve realizovati. Želim naglasiti da je teško čuti kolegu koji kaže da je bolestan i posuđuje novac da bi se liječio. Pozivam Vladu da ozbiljno razmisli o ovom problemu i pozove nas da nađemo rješenje. Uvjeren sam da novca ima. Samo to treba provesti u djelo. Potrošačka korpa je duplo skuplja - rekao je Balić.

Veliko nezadovoljstvo također vlada u Sindikatu srednjeg obrazovanja po bosanskom planu i programu.

- Ovih šest ljudi tu predstavlja šest hiljada ljudi. Poslali smo davno dopis Vladi i ukazali na nepravilnosti, ali odgovora nema. Problema je mnogo, posebno u obrazovanju. Mi nemamo konkurse za razliku od drugih kantona. Nemamo pravilnike, nemamo uredbe... U zadnjem dopisu tražili smo pregovore. U četiri, pet kantona došlo je do povećanja plata, a nas se i ne poziva - izjavila je predsjednica Sindikata srednjeg obrazovanja Edina Čomić.

Svi budžetski korisnici ranije su potpisali kolektivne ugovore, s izuzetkom osnovnog obrazovanja. To je posebno podcrtao predsjednik ovog sindikata Slavko Lauš.

- Pomalo sam sretan, jer vidim sve sindikate ovdje i mislim da se vraća vrijeme jedinstva. Niko od korisnika budžeta nije u težoj situaciji od nas. Nemamo kolektivni ugovor, jedini imamo manje dohotke u odnosu na kolege iz srednjeg obrazovanja. Ne možemo dozvoliti diskriminaciju. Ne možemo dozvoliti da neko ne poštuje ono što donosi sud. Pozivam sve sindikate da nam pomognu te da do kraja narednog mjeseca potpišemo kolektivni ugovor. To je prioritet, uz poštivanje svega ostalog. Što se tiče presuda – najviše gube oni koji se nisu nagodili. Velika je inflacija, podsjećam. Zato ministar finansija mora progovoriti. U njegovim rukama su presude i naš kolektivni ugovor. On je ključna osoba koja zna koliko ima novca i koliko se treba izdvojiti da se ljudima pomogne - naveo je i poručio da se nepravda mora ispraviti.

- Smatram i da ništa nećemo uspjeti ovako. Ako se za sedam do deset dana ništa ne promijeni, poduzimamo nove sindikalne aktivnosti. To će biti štrajk upozorenja ili protesti. Novac koji tražimo je naš. Protestnu šetnju bi trebalo napraviti zajedno. Dakle, svi sindikati. Samo zajedno možemo do cilja - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.