open-navfaktor-logo
search
Traže pomoć
Sindikati policijskih organa u BiH Vijeću ministara: Doveli ste nas na rub neimaštine, propadanja i srama!
Savez sindikata policijskih organa u BiH koji predstavlja Graničnu policiju Bosne i Hercegovine, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu, na čelu sa Draganom Krvavcem, uputio je otvoreno pismo Vijeću ministara BiH za postupanje i visokom predstavniku u BiH, za pomoć kod nadležnih.
26.06.2022. u 15:47
get url
text

Od Vijeća ministara traže da što u hitnijem roku, a najduže na sljedećoj sjednici koja je zakazana za 27. juni, poveća osnovicu plaća zaposlenicima u policijskim agencijama na državnom nivou na 630 KM.

Također, od Vijeća ministara se traži i da na istoj sjednici koriguje odluke o naknadi za topli obrok i prijevoz, na način da naknada za prijevoz bude najmanje u visini navedene osnovice.

Kako ističu iz Saveza sindikata, spomenute odluke donesene su u vrijeme kad je gorivo koštalo 1,61 KM i limit je trenutno 300 KM, dok je trenutna cijena goriva na pumpama 3,81 KM, odnosno tri puta viša.

- Savez sindikata policijskih organa BiH, na osnovu jako velikog nezadovoljstva među zaposlenim u policijskim agencijama, te sve većim svakodnevnim napuštanjem službe, smatra da ste policijske agencije BiH doveli na rub neimaštine, propadanja i srama vašim stalnim neispunjavanjem zahtjeva sindikata i redovnim oglušavanjem na desetke opomena. Niste ni svjesni da ćete snositi odgovornost zbog same ugroženosti sigurnosti po Bosnu i Hercegovinu i urušavanje sistema državnih policijskih agencija - ističu iz Saveza sindikata.

Upozoravaju Vijeće ministara da će biti odgovorni zbog nemogućnosti dolaska uposlenika na posao, a sve, kako ističu, zbog niskih plaća koje su najmanje u BiH i nemogućnosti prehranjivanja njihovih porodica i ugrožavanja njihove egzistencije.

- Još jednom Vas pozivamo da ozbiljno i bez okolišanja postupite po ovim okolnostima i spriječite urušavanje države Bosne i Hercegovine - navodi se u pismu, koje potpisuje predsjednik Saveza sindikata Dragan Krvavac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.