open-navfaktor-logo
search
Zakazani protesti
Sindikati u KS poručili: "Nećemo dozvoliti da trpe naši kućni budžeti zbog vaše politike"
Nećemo mirno gledati političko razračunavanje. Mi kao ozbiljni građani nećemo dopustiti da ispaštaju naši kućni budžeti, rekao je Bešlić
20.01.2020. u 13:58
get url
text

Nakon sastanka koordinacije sindikata budžetskih korisnika Kantona Sarajevo novinarima je danas saopćeno da su se sindikati usaglasili da će 28. januara održati jednosatni protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Protest je zakazan za 11 sati. 

{$galerijaFotografija}

Razlozi za proteste su neusvajanje odluke o privremenom finansiranju Kantona Sarajevo, odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i odluke o privremenom finansiranju Javne ustanove Službe za zapošljavanje KS.

- Nećemo mirno gledati političko razračunavanje. Mi kao ozbiljni građani nećemo dopustiti da ispaštaju naši kućni budžeti. Neka donesu te odluke pa neka se nastave svađati ko će biti predsjedavajući - kazao je Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja.

Istakli su da će ultimativno tražiti da se usvoji ili budžet KS ili odluka o finansiranju. Od štrajka neće odustati sve dok se ove odluke ne usvoje.

{$galerijaFotografija}

- Na ovaj način skrećemo pažnju svim organima vlasti u KS da nećemo mirno čekati i gledati političko obračunavanje preko ineteresa više od 50 hiljada zaposlenih. Mi kao ozbiljni ljudi nećemo dozvoliti da dođe i do blokade isplata, do blokade naših kućnih budžeta jer od ovih plaća finansiraju se članovi naših porodica, kreditne obaveze, struja, voda. Nismo naplatili prijevoz za ovaj mjesec - kazao je Bešlić.

Sastanku su danas prisustvovali predstavnici Sindikata osnovnog obrazovanja KS, Samostalni sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, nauke, kulture KS, Sindikat policije KS, dva sindikata državnih službenika federalni i kantonalni, Sindikat UNSA, uz podršku Sindikata zdravstva koji nije prisustvovao, ali je dao pismenu podršku, kao i Sindikat KCUS-a. 

- Želimo da iskažemo opće nezadovoljstvo odnosom vlasti, posebno zastupnika u Skupštini KS prema radnicima i građanima kantona. Zatražit ćemo ultimativno da odmah i bez rasprave sa 35 glasova bez rasprave usvoje i u Službenim novinama KS objavi Budžet KS za 2020. Ili Odluku o privremenom finansiranju - kazao je, između ostalog, Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Početak sastanka Saveza sindikata BiH 20.01.2020
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.