open-navfaktor-logo
search
Javne nabavke
SIPA traži odobrenje kupovine objekta u Banjoj Luci za 5,8 miliona KM: Da je tri kilometra od "Boske"...
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predložila je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine odluku kojom se odobrava nabavka objekta za smještaj SIPA-e u Banjoj Luci za 5,8 miliona KM.
23.02.2023. u 08:10
get url
text

Novac koji bi bio osiguran iz budžeta institucija BiH je 5,8 miliona KM, s tim da bi 3,48 miliona KM bilo realizirano u ovoj, a ostatak u idućoj godini.

Planirano je da, ako Vijeće ministara BiH usvoji odluku, direktor SIPA-e formira komisiju za provedbu postupka kupovine zgrade koja će objaviti javni poziv za dostavu ponuda, evaluirati ih, izabrati najpovoljniju i predložiti Vijeću ministara odluku o kupovini objekta.

U predloženoj odluci navedeni su detaljno i uvjeti koje objekat mora ispunjavati.

Između ostalog, mora biti u užoj gradskoj zoni, blizu javnog prijevoza s maksimalnom udaljenošću od centra (Robne kuće "Boska") tri kilometra najbližom komunikacijom, površine minimalno 1.200 kvadrata, s glavnim, pomoćnim i evakuacijskim ulazima, s minimalno 25 parking mjesta, vanjskom zaštitnom ogradom, mora biti prostran, svijetao i funkcionalan za administrativnu upotrebu, sa stepeništem i liftom blizu službenog ulaza...

Među ostalim uvjetima su da je je svijetla visina kancelarijskog prostora minimalno 2,7 metara, da je građen od čvrstih materijala i armirano-betonskim konstruktivnim sistemom...

O obrazloženju predložene odluke o kupovini objekta navedeno je da SIPA u svom sastavu ima Regionalnu kancelariju u Banjoj Luci i da se od 2006. godine za njihov smještaj plaća zakup, za šta se izdvajaju značajna budžetska sredstva i to trenutno skoro 16.000 KM mjesečno bez poreza na dodanu vrijednost. Ova Regionalna kancelarija ima 72 zaposlenih.

Prijedlog odluke možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.