open-navfaktor-logo
search
Nakon pet utakmica
Širokom jubilarna deseta titula prvaka Bosne i Hercegovine
Košarkaši Širokog osvojili su jubilarnu desetu titulu prvaka BiH nakon što su u petoj utakmici finalne serije sa 82:69 savladali Sparse
30.05.2019. u 21:43
get url
text

U dvorani Pecara večeras se slavi deseta titula prvaka BiH koju su osvojili igrači Širokog pobjedom 82:69 nad Sparsima u petoj utakmici finalne serije.

Da ćemo gledati pravu dobru, utakmicu dostojnu one koja odlučuje o novom pravku Bosne i Hercegovine, peti susret finalne serije play-offa između Širokog i Sparsa potvrdio je već na samom startu.

Iako se pritisak osjetio kod obje ekipe, možda i nešto više kod domaćina zbog krcate dvorane Pecara, Sarajlije su bile nešto bolje u prvih deset minuta. Rezultat nakon prve četvrtine glasio je 16:18 u korist Sparsa.

Zanimljiva je bila i druga dionica susreta, u kojoj je za pola koša bila bolja ekipa Danijela Jusupa (18:17), pa su gostujući košaraši na poluvrijeme otišli s minimalnom prednošću, što je bio garant da ćemo u nastavku gledati jednako uzbudljiv meč.

Treća četvrtina u potpunosti je pripala domaćem sastavu. Širokobriježani su bili bolji tim u ovoj dionici susreta. Pred sam kraj treće četvrtine Dario Drežnjak je pogodio tricu kojom je svoj tim odveo na 11 poena prednosti. Sparsi su u ovom dijelu utakmice napravili nekoliko grešaka, koje su pomogle Širokom da poveća vodstvo. Jedna od njih bio je i isforsirani šut Hasandića za tri poena, koji je mislio da do kraja treće dionice nije ostalo još mnogo vremena. Za ovu grešku goste je kaznio Mateo Drežnjak žestokim zakucavanjem tri sekunde prije isteka treće četvrtine.

Široki je u odlučujuću dionicu ušao s 13 poena razlike. Solidna prednost nije opustila domaće košarkaše, naprotiv. Na startu ključnih deset minuta Široki je uspio doći do 20 poena prednosti, što je u mnogo utjecalo na pritisak u redovima Sparsa.

Prednost od 20 poena domaći košarkaši održavali su skoro cijelim tokom posljednjeg perioda i na kraju slavili sa 82:69.

Široki je tako stigao do jubilarne desete titule prvaka BiH, a prve nakon 2012. godine. Do titule su domaći tim predvodila braća Drežnjak i Fenner Derrick Steven. Mateo Drežnjak je ubacio 21, njegov brat Dario 17, a Derrick Steven 18 poena. U redovima Sparsa efikasniji od ostalih bili su Slobodan Jovanović i Ibrahim Durmo sa po 13 poena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.