open-navfaktor-logo
search
Povratak u školu
Sivro: Velika pobjeda za učenike i prosvjetne radnike u Kantonu Sarajevo
Nastava u školskoj 2021/2022. godini u Kantonu Sarajevo počinje naredne srijede, a odvijat će se u učionicama uz poštivanje svih propisanih mjera i preporuka Federalnog kriznog štaba.
26.08.2021. u 19:50
get url
text

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, sretan je zbog činjenice da se učenici od 1. septembra vraćaju u školske klupe.

VEZANI TEKST - Učenici u Kantonu Sarajevo od naredne srijede u školskim klupama

- Jučer smo se dogovorili kako će izgledati i samo smo čekali šta će Federalni krizni štab i Vlada Federacije BiH odlučiti. Kada smo vidjeli da je Zavod za javno zdravstvo izdao smjernice i smanjio razmak, odnosno fizičku distancu na jedan metar, onda je bilo jasno kakva će odluka biti donesena.

Došli smo do najboljeg rješenja i da nastava bude od prvog dana realizirana u Kantonu Sarajevu u punom kapacitetu i da učenici dođu u školu i da imamo čas od 45 minuta.

Sretni smo što ćemo 1. septembra imati učenike u školskim klupama i to smo čekali dugo. Drago nam je što je Vlada Federacije BiH prvi put preporučila samo da se u najgorem mogućem scenariju zatvaraju škole. To je nivo 4. i sve ostalo se zatvara, a da škole budu zadnje. To je bio stav Sindikata od početka pandemije i drago nam je što je federalni nivo to omogućio. Ovo smatramo velikom pobjedom za naše učenike, prosvjetne radnike koji su mjesecima bili prozivani – kaže Sivro.

Merima Bečarević, predsjednica Udruženja vijeća roditelja Kantona Sarajevo, ističe da su ispunjeni zahtjevi koje su oni tražili.

- Nadamo se da će se učenici što duže zadržati u školskim klupama. Zajednički stav bio je što sigurniji ambijent i povratak svih učenika u školu. Iskoristili smo relativno povoljnu epidemiološku situaciju da djecu vratimo u školske klupe.

Svi učenici moraju imati jednake uslove, a škole po potrebi mogu iskoristiti alternativne prostore da bi imali iste mogućnosti za sve učenike - kaže Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.