open-navfaktor-logo
search
Na današnji dan
Sjećanje na dvije djevojčice i njihove majke ubijene u Jukićevoj ulici
Ubijene su trineaestogodišnja Amela Fočo i dvogodišnja Zlata Kurtović, te njihove majke, koje su bile sestre, Rabija i Mediha
01.06.2019. u 13:03
get url
text

U Jukićevoj ulici broj 116, u Općini Centar Sarajevo, danas je obilježena 27. godišnjica stradanja kada su u porodičnoj kući ubijena četiri člana porodice Fočo i  Kurtović.

Na tom mjestu na današnji dan 1992. godine, od granate ispaljene s agresorskih položaja ubijene su trineaestogodišnja Amela Fočo i dvogodišnja Zlata Kurtović, te njihove majke, koje su bile sestre, Rabija i Mediha.

- Ovaj zločin je potvrda i dokaz da su zločinici tokom opsade grada ubijali civilno stanovništvo Sarajeva, sa namjerom i planirano. Danas smo na jedan dostojanstven i primjeren način odali počast, na taj način čuvamo uspomenu na stradale, istinu od zaborava - kazao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 -1995. Fikret Grabovica.

On je istakao da još uvijek niko nije odgovarao za tako teške zločine tokom opsade grada Sarajeva, za 11.500 ubijenih civilna od kojih 1.601 dijete.

- I to je ono što boli. Kazna za zločince bi roditeljima pružila određenu satisfakciju, ali je i važno da zločinci budu kažnjeni zbog budućih generacija, da ne bude ponovo nakon nekog perioda motiv nekim novim zločincima - kazao je Grabovica.

Kao i prethodnih godina obilježavanju godišnjice prisustvovali su, između ostalih, članovi porodice, prijatelji, članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., predstavnici Općine Centar, te učenici OŠ Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.