open-navfaktor-logo
search
Uoči 29. godišnjice smrti
Sjećanje na heroja Ramiza Salčina: Da je imao stotinu života dao bi ih sve za BiH
Bio je to veliki čovjek, da je imao stotinu života dao bi ih sve za Bosnu i Hercegovinu, istaknuto je danas na konferenciji za medije održanoj u Sarajevu povodom obilježavanja 29. godišnjice od pogibije heroja Ramiza Salčina.
20.08.2021. u 16:03
get url
text
Tajib Delalić, Mirza Salčin i Ahmed Kulanić

Direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić izjavio je da je vrlo važno obilježavati događaje iz prošlosti i prisjećati se boraca i heroja koji su dali svoje živote na putu borbe za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

- Mi danas uživamo u plodovima te njihove borbe i istrajnosti na putu nezavisnosti i slobode i živimo u slobodnoj državi Bosni i Hercegovini - naglasio je Kulanić.

Istakao je da će Fond Memorijala u narednom periodu dodatno posvetiti pažnju kulturi sjećanja kako bi buduće generacije znale šta se dešavala kroz historiju.

VEZANI TEKST - Održana akademija posvećena Ramizu Salčinu: "Političke snage koje su projektovale nestanak BiH još su na sceni"

- Fond Memorijala će posvetiti dodatnu pažnju čuvanju i očuvanju sjećanja na lik i djelo svih heroja oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, posebno oko njegovanja tekovina rata i osnovnih premisa onoga što nazivamo kultura sjećanja, Fond Memorijala uzima za zadaću da se svakom prilikom na svakom pedlju Bosne i Hercegovine bavi čuvanjem i očuvanjem istine kroz različite manifestacije i aktivnosti - rekao je Kulanić.

Dodao je da će u nedjelju, 22. augusta, različitim aktivnostima i Svečanom akademijom biti obilježena 29. godišnjice od pogibije heroja Ramiza Salčina.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić istakao je da je teško riječima opisati kakav je čovjek bio Salčin.

- Onome ko nije poznavao Ramiza Salčina ja ne mogu dočarati kakav je to čovjek bio. Ramiz, da je imao stotinu života dao bi ih za Bosnu i Hercegovinu. Takav je čovjek bio. Drago mi je da sam imao priliku da poznajem heroja Ramiza Salčina - naglasio je Delalić.

Mirza Salčin, sin jednog od najvećih heroja odbrane Sarajeva, uoči godišnjice pogibije Ramiza, kazao je da ga svaki put nadvladaju emocije kada govori o svome ocu.

- Mogu vam samo kratko kazati da ne zaboravljamo ovakve ljude te da obilježavamo ove događaje, prenosimo i pričamo šta su ti ljudi uradili kako bi mi danas živjeli u slobodi i miru. Također bih poručio ljudima da vode računa o svojoj djeci i o našoj historiji - istakao je Mirza.

Naime, 22. augusta 1992. godine komandant Salčin položio je život na Vojničkom polju, braneći Sarajevo. Pogođen je snajperskim hicem iz pravca Nedžarića.

Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri kod Gacka. Imao je važnu ulogu u organizaciji odbrane na prostoru sarajevske općine Novi Grad. Godine 1994. posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan". Ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.