open-navfaktor-logo
search
Tužna godišnjica
Sjećanje na masakr na Alipašinom Polju: Agresorska granata ubila je 11 i ranila 53 Sarajlija u redu za hljeb
Obilježena je godišnjica na mjestu ubistva 11 građana Sarajeva, na Trgu solidarnosti do broja 14 na Alipašinom Polju, koje je na današnji dan prije 30 godina počinio agresor tokom opsade grada. 
30.08.2022. u 13:56
get url
text

Na tom mjestu prije 30 godina ubijeni su Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentifikovane muške osobe. 

Obraćajući se porodicama žrtava, predstavnicima udruženja, te drugih nivoa vlasti na današnjem obilježavanju tužne godišnjice, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić podsjetio je da je na današnji dan 1992. godine oko 12 sati, sa položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Nedžarića ispaljena minobacačka granata kalibra 120 mm koja je pala na to mjesto među građane koji su u velikom broju bili u redu za hljeb. Od njenog dejstva na licu mjesta ubijeno je 11 građana, a 53 osobe teže i lakše su povređene.  

- I danas, nakon tačno 30 godina, govorimo o njima jer je to jako važno ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Neophodno je stalno govoriti o tome kako se takav zločin ne bi ponovio. Stoga, treba stalno podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kad su bili gladni, žedni, promrzli, izloženi stalnim granatiranjima i snajperima kojima je ubijeno više od 12 hiljada građana Sarajeva, a od toga 1.601 dijete. Ne volim praviti podjele među ljudima, ali osjećam potrebu da spomenem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost - naveo je ministar Vranić.  

Podsjetio je da je, za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu, osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor.

Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Potvrđena je i kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja".  

Također, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, osuđen je za udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bio širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva.  

- Ipak, premalo je osuditi nekoliko ljudi samo za patnju svih građana Sarajeva tokom četiri godine opsade, a kamo li za više od 12 hiljada ubijenih građana i djece te za više od 60.000 ranjenih. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - zaključio je ministar Vranić, saopćila je Služba za protokol i press KS.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.