Četvrtak, 23.03.2023.

Sjećanje na srebrenički genocid i u Salzburgu: Imena 8.372 žrtve na zidu dugom 44 metra

Zajednica bh. udruženja BH Dijaspora, KUD Behar i Džemat Salzburg vec niz godina organizuju manifestaciju obilježavanja dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

- Cilj manifestacije je da se prisjetimo nevino stradalih žrtava, podijelimo bol i tugu sa majkama Srebrenice, probudimo svijest, podsjetimo austrijsku i svjetsku javnost na žrtve genocida u Srebrenici. Također, da ukažemo na posljedice netolerancije i rata, ali i da suživot nema alternativu i da društvo osuđuje svako nametanje etničkih granica. Takva Srebrenica je bitan simbol za snage koje se bore za mir, respekt i toleranciju društva u Evropi, u kojoj ekstremno desničarske stranke, sa svojim proklamacijama o neodrživosti etničkog pluralizma, zauzimaju sve značajniju političku ulogu - saopćili su organizatori.

Javna manifestacija povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici održat će se danas u centralnom dijelu Salzburga. Na zidu dužine 44 metra su izložena imena 8.372 nevino stradalih žrtava. Tu je i izložba 10 crno-bijelih fotografija autora Muhameda Mujkića, koje na potresan način pokazuju sudbinu žrtava – od njihovog pronalaska u masovnim grobnicama na području cijele BIH, do konačnog smiraja u Potočarima.

Dodatno će u večernjim satima, od 21 do 24 sata, na domu Salzburger biti projektovan natpis "Don't forget Srebrenica".

- Od UN-a očekujemo, ako već nisu mogle sprovesti u djelo svoju rezoluciju o zaštićenoj zoni, iskažu minimum poštovanja i ljudske savjesti te proglase 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici - saopćili su organizatori.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh