Uz učenje Fatihe, položeno je cvijeće pred halom "Partizan" koja je tokom rata služila kao logor za žene, a nakon šetnje kroz grad, spušteno je cvijeće s mosta u rijeku Ćehotinu.

Foča je grad koji prednjači u sistemskom seksualnom zlostavljanju Bošnjakinja tokom agresije na BiH.

Ovaj vid poniženja doživjele su na brojnim lokacijama na području ove općine, među kojima i u hali Partizan.

Zehra Murguz jedna je od desetina žena ko su bile zarobljene u Partizanu, u kojem je seksulano zlostavljano više od 100 žena.

- Iako pokušavam potisnuti neka sjećanja, slike poniženja i užasa stalno me prate. Teška su sjećanja kada majka gleda svoju djevojčicu od 12 godina kako je zlostavljaju, teška su sjećanja kad djevojčica gleda svoju majku kako je zlostavljaju, a jedna drugoj ne može pomoći - ističe Murguz.

Preživjele žene Foče smogle su snage da pred međunarodnim sudom pravde u Hagu svjedoče o silovanjima, što je u konačnici dovelo do istorijske kvalifikacije u međunarodnom pravu.

-Zahvaljujući upornošću i hrabrošću tih žena, Međunarodni sud pravde je prvi put u istoriji ustanovio ratni zločin silovanja i otvorio širom vrata borbe protiv zločina te vrste širom planete - kazala je predsjednica Udruženja "Žene u crnom" iz Beograda Staša Zajović.

Predsjednica Udruženja žrtava „Foča 92 – 95.“ Halida Uzunović naglasila je da su brojne žene u ovom gradu doživjele zločin silovanja, te da mnogi zločinci nisu odgovarali za svoja nedjela.

- Ovaj 19. juni je upravo godina i mjesec kada je ratni zločinac Ratko Mladić upravo osuđen između ostalog i za ratni zločin silovanja - kazala je Uzunović.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović naglasila je se silovane žene danas nažalost nalaze na margini našeg društva, bez adekvatne institucionalne podrške.

- I ne samo silovane žene, već generalno logoraši, mislim da je naša obaveza da osim verbalne podrške zakonski riješimo njihov status - naglasila je Mahmutbegović.