open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Sjednica NSRS-a na Dodikov zahtjev, borbu protiv terorizma ocijenio kao štetnu za entitet
Danas će u Banjoj Luci biti održana posebna sjednica Narodne skupštine RS-a (NSRS) i to na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.
29.07.2020. u 10:21
get url
text

Zastupnici će se izjašnjavati o tri odluke koje je ranije usvojilo Predsjedništvo BiH, ali bez glasa Milorada Dodika, koji se pozvao na vitalni entitetski interes.

Radi se o Odluci o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021. i Odluci o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Zaštita vitalnog interesa odnosi se i na izjavu o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma između Ministarstva sigurnosti BiH i američkog Ministarstva unutrašnje sigurnosti o saradnji. Radi se o Memorandumu koji se odnosi na jačanje kapaciteta u borbi protiv terorizma.

Dodik je istaknuo da očekuje da će NSRS podržati njegov zahtjev i da će "potvrditi politiku odbrane interesa RS-a u smislu onemogućavanja preglasavanja, pogotovo na pitanjima koja su važna za status tog bh. entiteta u skladu sa Ustavom“.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.