open-navfaktor-logo
search
Šta se događa
Skandalozna izjava Marinka Čavare: Bošnjaci su krivi za rat u BiH!
Do sada smo slušali od političkih predstavnika iz bh. entiteta Republika Srpska i susjedne Srbije, tačnije velikosrpske propagande kako su za rat u Bosni i Hercegovini krivi Bošnjaci, odnosno da je "iskru" zapalilo ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine u Sarajevu.
14.04.2021. u 15:46
get url
text

- Za rat u Bosni i Hercegovini krivi su svi osim Srba - tvrdio je tokom suđenja u Hagu i osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Danas, 29 godina poslije, izjavu da su Bošnjaci krivi za rat dao je predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara.

- Kada je riječ o najavi lidera SDA Bakira Izetbegovića o "razbijanju okova" nakon 2022. godine, čitava bošnjačka politička elita zagovara dominaciju muslimana- Bošnjaka kroz građanski model jer smatraju da Bošnjaci po popisu iz 2013. godine čine relativnu većinu u BiH i misle da na to imaju pravo. Svjesni su da prema važećim ustavima BiH i FBiH to ne mogu i zato traže promjenu koncepta uređenja FBiH i BiH ravnopravnih konstitutivnih naroda, u građanski putem kojeg bi većinski narod apsolutno vladao.

Na sličan način devedesetih godina prošlog stoljeća nisu prihvatili mirovne sporazume za BiH te su nas uveli u krvoproliće rata, kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara, te dodao:   

- Ako tvrde da nije moguć miran razlaz u BiH, onda moraju biti svjesni da nije moguć miran proces promjene koncepta uređenja države, osobito jer je postojeće uređenje dio mirovnih sporazuma kojima je zaustavljen rat, a djeluju tako kao da ga prizivaju.

Zanimljivo bi bilo kada bi Čavara dao odgovore na pitanja ko je i kako počeo rat, odnosno da li će možda negirati čak i agresiju JNA na Sloveniju i Hrvatsku? Ili da odgovori da li je sa pravosnažnim haškim presudama potvrđena agresija na Bosnu i Hercegovinu. Ali ako se prisjetimo da je ushićen u zagrljaju dočekao osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića (Ahmići) u Busovači, možda je sada samo naglas izgovorio ono što je odavno mislio. 

Možda bi ga trebalo podsjetiti i na zloglasni govor Radovana Karadžića u Skupštini RBiH 14. oktobra 1991, u kojem je izjavio:

- Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak jer muslimanski narod ne može da se obrani ako bude rata ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.