open-navfaktor-logo
search
Nabavka vakcina
Skočibušić objašnjava Vladi KS: Problem je odgoda revakcinacije Sputnikom V na tri mjeseca
Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj konferenciji za novinare u Mstaru pojasnio koje su zamjerke imali prema Vladi Kantona Sarajevo kada je riječ o ruskoj vakcini Sputnik V.
10.06.2021. u 12:14
get url
text
Siniša Skočibušić

VEZANI TEKST - Novalić: Potpisan ugovor za nabavku 500.000 doza vakcina Sinofarm

- Obaviješteni smo od Vlade KS da će prva isporuka koja je njima najavljena biti 20 do 30 hiljada, od 500 hiljada ugovorenih doza, komponente A, ili crveni čep, a doza komponente B koja se daje za tri sedmice, bit će isporučena do 90 dana.

Oni su nama pružili uvjeravanja direktora proizvođača Gamaleje da je tako moguće, da se može prolongirano vakcinisati. S obzirom na to da mi nismo našli, da nema u ovom trenutku objavljenih radova naučnih koji bi potvrdili da se može tako prolongorano davati vakcina, a zaista su neke zemlje pristale na to, mi smo upozorili Vladu FBiH da to može biti problem iz dva razloga.

VEZANI TEKST - Novalić: Vlada KS bespotrebno uznemirava javnost, nismo odustali od Sputnik V

Prvo, što nismo do kraja sigurni kakav će biti učinak takvog odgođenog cijepljenja, a drugo što treba onda stanovništvu jasno reći da onaj koj se cijepi 30. juna da mu je sljedeće vakcinisanje za tri mjeseca, 30. septembra. Do sada smo davali Sputnik na tri sedmice. To je naša zabrinutost - rekao je Skočubušić. 

Vlada Federacije i Vlada KS donijeli su odluku o zajedničkoj nabavci ruskih vakcina u aprilu ove godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.