- SDA će na Izvršnom odboru utvrditi mandatara za sastav nove Vlade TK, a sjednica će biti održana do kraja sedmice - kaže za Faktor Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK.

Novu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) čine zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i Socijaldemokrata BiH (SDBiH) te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić i zastupnica Pokreta demokratske akcije (PDA) Jasmina Lugavić. Dodajmo da Lejla Vuković iz Saveza za bolju budućnost (SBB) nije smijenjena za pozicije zamjenice predsjednika Skupštine TK, iako su i ona i njen stranački kolega bili uzdržani prilikom glasanja. Dakle, većina broji 18 ruku, ali nije isključeno da im se još neko priključi.

Prvi kandidat za mandatara nove Vlade TK bio je, kako nezvanično saznajemo, dr. Denijal Tulumović, ali on, bar za sada, nije izrazio spremnost da preuzme funkciju. Podsjećamo, Tulumović je u ovom mandatu već bio premijer TK, ali je smijenjen nakon godinu mandata.

Osim njega veći broj imena je u opticaju, ali kako saznajemo, niko još nije došao do toga da bude razmatran kao kandidat na organima SDA.