open-navfaktor-logo
search
U Skupštini TK
Skopljak o sankcijama Kukiću: Inicirat ćemo da Tužilaštvo TK ispita navode State Departmenta o korupciji
Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) prezentirao je danas rezultate svog rada, ali i efekte rada Vlade TK za godinu mandata, a predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Fahrudin Skopljak istakao je da su dosadašnji mandat aktuelne vlasti obilježile nezakonite smjene više od 800 ljudi.
10.01.2022. u 12:21
get url
text
Pred konferencija zastupnika SDA u Skupštini TK

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Fahrudin Skopljak kaže da su dosadašnji mandat aktuelne vlasti obilježile nezakonite smjene više od 800 ljudi.

- Na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla bila je inspekcija, Upravni odbor i direktor imenovani su nezakonito, s dva amandmana smijenjeno 127 direktora škola, Nezavisni policijski odbor imenovan je nezakonito - istakao je Skopljak.

Korupcija i zapošljavanje

Pozitivna stvar je budžetska stabilnost TK, dodao je, a u dobroj mjeri u tome su pomogli grant Vlade FBiH od 39 miliona i 20-ak miliona KM koji su ostali od prethodne vlade.

Sankcije američkog State Departmenta prema predsjedniku Pokreta demokratske akcije Mirsadu Kukiću, Skopljak je povezao s onim što je rađeno u mandatu vlasti, koju pored PDA, čine Socijaldemokratska partije (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Naša stranka (NS).

- Ne može se na takav način, grubo, nezakonito i mimo procedura smjenjivati ljude. Ovo je na neki način potvrda i satisfakcija jer je State Department to prepoznao i okarakterisao kao visok stepen korupcije i označio predsjednika PDA stavljanjem na crnu listu - naglasio je Skopljak.

On je rekao da od vladajuće većine, prije svega SDP-a kao najbrojnije stranke, očekuju da reagira.

- Kao klub zastupnika uputit ćemo incijativu u kojoj tražimo da Tužilaštvo TK provjeri navode koje je iznio State Department jer je nelogično da u SAD-u znaju nešto što naše Tužilaštvo ne zna - rekao je Skopljak.

SDA TK osudila je i grubo kršenje prava Bošnjaka u Republici Srpskoj tokom obilježavanja neustavnog dana RS-a.

Odgovor na panedmiju i porodilje

- Vlada TK na čelu s Denijalom Tulumovićem uradila je strategiju razvoja TK, aktuelna vlada ju je naslijedila, ali od tada je propušteno da urade strategiju razvoja zdravstvenog sistema. Četvrti val pandemije odnio je najviše života, a zabilježeno je da su BiH i TK na vrhu liste u svijetu po broju smrtnih slučajeva, a razlog za to je nespremnost zadravstvenog sistema. Strategija bi u tome pomogla, umjesto toga imamo neplansko rješavanje problema i nepotrebno trošenje novca - rekao je predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić.

On je istakao da je SDA tražila uspostavu intenzivne njege na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, ali da to do danas nije učinjeno.

- UKC Tuzla nema ugovor o pravima i obavezama sa Univerzitetom u Tuzli, a ima s Evropskim univerzitetom Kallos koji nema akreditaciju i predmet je istrage Kantonalnog tužilaštva TK. To je bila obaveza Ministarstva obrazovanja TK i na tome ćemo insistirati - naglasio je Umihanić.

Zastupnik SDA Midhat Čaušević rekao je da je u TK predviđena jednokratna pomoć od 50 KM za sve porodilje, dok je u Sarajevskom kantonu predviđeno 1.000 KM mjesečno tokom godinu dana.

- Kao Klub zastupnika uputit ćemo zahtjev Vladi FBiH i našem Klubu zastupnika u Parlamentu FBiH da se tranša ka TK namjenski usmjeri majkama porodiljama, na isti način kao u KS. Dakle, da uvjet za dobijanje tranše budu izmjene zakonskih akata potrebnih za realizaciju - rekao je Čaušević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.