Ponedjeljak, 25.09.2023.
Press konferencija KO SDA TK
FOTO: J. Bojić

Skopljak: Vlada TK za četiri mjeseca smijenila više od 800 ljudi i donijela šest zakona

Smjene političkih neistomišljenika glavna su preokupacija Vlade Tuzlanskog kantona (TK), koju predvodi Kadrija Hodžić, a kojom iz sjene upravlja dvojac starih političkih saradnika Mirsad Kukić i Jasmin Imamović, istaknuto je na današnjoj press konferenciji Kantonalnog odbora (KO) Stranke demokratske akcije (SDA) TK.

- Tokom 120 dana rada, pokazalo se da je više od 90 posto rada aktuelne Vlade TK kadroviranje. Oni su za četiri mjeseca razriješili i smijenili više od 800 ljudi. To kada podijelite na 120 dana, dođete do podatka da su dnevno smjenjivali 6,5 ljudi. S druge strane, oni se na bave ničim drugim, o čemu najbolje govori podatak da su u skupštinsku proceduru uputili šest zakona, odnosno u prosjeku usvajaju pola zakona sedmično - rekao je Predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak.

Kadroviranje i saradnja s HDZ-om

Kada su u pitanju smjene, iz SDA TK ističu, da ih je najviše u oblasti obrazovanja, jer su smijenjeni svi direktori škola i svi školski odbori. Tu su i direktorske pozicije u javnim preduzećima, gdje je posebno skandalozno postupanje na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, zatim brojne kadrovske rotacije unutar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) te čitav niz smjena upravnih i nadzornih odbora.

- Kadroviranje i kadrovska politika jesu u nadležnosti vlade, ali oni moraju raditi i druge poslove. Mi u 12 resora Vlade TK ne možemo prepoznati iskorak ni u jednom resoru. Samo smjene u obrazovanju kanton će, po našoj procjeni, nakon podnošenje tužbi koštati više od dva miliona KM. Imamo slučaj djece iz Doborovaca, koja zbog smjene direktora ne mogu dobiti diplome i upisati srednju školu - rekao je Skopljak.

On je dodao da nije u redu dopustiti da studenti završne godine Medicinskog fakulteta idu u Srbiju na vakcinaciju te da medijski radnici ne budu među prioritetima u programu vakcinacije.

- Sektorom zdravstva rukovodi ministar Božo Jurić, koji je bio prisutan na nedavnom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru. Tu su usvajani neki dokumenti u vezi s trećim entitetom. Mi nemamo problem s tim da Božo Jurić pripada Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), ali mi samo želimo potvrdu od Socijaldemokratske partije (SDP) da im je HDZ prihvatljiv partner, a SDA nije - naveo je Skopljak.

Kaže da su brojni primjeri nepotizma u školama, nakon smjene direktora, a naveo je na jednoj općini supruga i svastika predsjednika stranke imenovane za direktorice, a na primjer u Gračanici, svi direktori škola bili su na izbornim listama SDP-a ili Naše stranke.

Nezakonitost na UKC-u

Podsjećamo, na UKC-u Tuzla za vršioca dužnosti direktora izabran je dr. Alen Kamerić, koji je doktorirao i naučnu titulu docenta dobio na Evropskom univerzitetu "Kallos", koji nije akreditiran. Za pomoćnika direktora za medicinske poslove izabran je specijalizant, a riječ je o bivšem ministru zdravstva Bahrudinu Hadžiefendiću.

Šekib Umihanić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK

- Direktor UKC-a Tuzla ne ispunjava zakonsku obavezu da ima nastavno zvanje. Mi imamo odgovor Agencije za visoko obrazovanje BiH u kojem se kaže da ustanova na kojoj kolega ima zvanje nije akreditovana, kao i da svako ko posjeduje zvanje neakreditovane ustanove ne može biti biran za rukovodica - kaže prof. dr. Šekib Umihanić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK, koji je i sam smijenjen s pozicije pomoćnika direktora za meidinske poslove UKC-a, a na njegovo mjesto je došao specijalizant.

Umihanić je nahlasio da u ovom slučaju trebaju reagirati inspekcije, Kantonalno tužilaštvo TK, ali i Ljekarska komora TK.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh